Skydda dig i solen

Hur lång hållbarhet har solskyddsprodukter och är det okej att köpa solskydd utomlands? Vi har svaren på de viktigaste frågorna.

Att tänka på
Det är viktigt att solkrämen innehåller fotostabilt skydd. Det betyder att filtret inte bryts ner i solen och därigenom blir inaktivt. När produkter som inte innehåller fotostabila filter smörjs på huden och exponeras i solen bryts filtren ner och man får inte skyddet som anges på produkten. Kolla därför alltid upp UVA-skyddet i produkterna. SPF anger bara UVB-skyddet. På produkter som uppfyller EU-kommissionens rekommendationer ser man en UVA-symbol i form av en cirkel med texten UVA inuti. Märket betyder att produktens UVA-skydd är minst en tredjedel av UVB-skyddet.

Solskydd varannan timme

En solkräm kan ge skydd i flera timmar. De vanligaste felen är att man tar alldeles för liten mängd kräm och att man smörjer på den ojämnt. När du sedan svettas, badar eller gnuggar är du inte lika skyddad längre. Så för att vara säker är det bäst att smörja in sig varannan timme med en riklig mängd.

Köp din produkt hemma
Rekommendationerna är att man ska köpa sina solprodukter i Sverige. Detta för att du kan få rådgivning om din hud och vilket skydd du ska ha, samt vad du ska tänka på i solen. Produkter utomlands kan även vara svåra att tyda när det gäller innehållsförteckningen. Var extra noga om du reser utanför EU då de inte har samma krav på märkning av produkter och dess innehåll.

Hållbarhet av solprodukter
Solprodukter håller i 12 månader från att de öppnas. Under denna period finns inga särskilda krav på hur produkten ska förvaras. Den är utvecklad för att tåla en tur till stranden där det är ljust och varmt. Produkter som är hållbara max 12 månader efter öppnandet ska inte användas två somrar efter varandra. Är du osäker på om din solprodukt har gått ut kan du skaka flaskan och därefter se hur krämen ser ut. Skiljer den sig i konsistensen och luktar den annorlunda kan det vara bättre att köpa en ny.

Bildspel: Skydda dig i solen

Bildspel: Skydda dig i solen

[email protected]

2011-03-25 15:44:00

Publicerad: 25 mars 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp