Test av sju blommigt somriga parfymer

Doften av hav, sol, blommor och varm asfalt efter ett varmt sommarregn, är väl något vi alla älskar och blir mer eller mindre lyckliga av. Det är sommar, ledighet och en massa minnen förknippade med dessa lukter.

Men trots att de är urhärliga vill man kanske ändå inte själv dofta våt asfalt eller sol från kroppen. Eller hav för den delen. Blommor däremot funkar fint.

De flesta vill inte heller ha en tung parfym på sommaren, utan mer lätta dofter som samsas med den där från en varm kropp som värms av solen. Detta har de stora parfymhusen så klart fattat och släpper varje år sina speciella sommardofter.

Redaktionen på improveme har vässat näsorna och sniffat oss igenom sju olika somriga parfymer. Att sätta betyg är på dofter är näst intill omöjligt då man har olika smak och parfym doftar dessutom annorlunda på olika personer. Detta beror mycket på om man är basisk eller sur. Därför kan parfymen som doftar så gott på väninnan vara helt fel på en själv, och tvärtom.

Här kommer de sju sommarparfymerna vi luktat oss igenom:

Dolce & Gabbana Floral drops

Redan flaskan får oss att bli smått hänförda. Med sina milda toner av grönt och en kork i form av en vacker blomma är den hur söt som helst. Doften är precis som namnet säger blommig. Att dofta på den här parfymen är som att stoppa in näsan i en vacker bukett. Vit amaryllis, neroliblad, papayablomma, vit näckros och vit påsklilja samsas i den här flaskan. Efter ett tag byter doften karaktär och de sensuella basnoterna av sandelträ och mysk framträder mer.

Dolce & Gabbana Sunset in Salina

Den klassiska Light blue ligger ständigt i topp på ”mest köpta”-listor. Den är älskad av många. Sommarversionen skiljer sig en del från originalet. Årets doft är frisk och blommig. Den ska påminna om en solnedgång vid Medelhavet. Toppnoten består av färska vin- och violblad. Hjärtnoten som ju är den mest dominerande luktar av gul fresia, apelsinblomma och jasmin. Basnoterna är de som dröjer sig kvar och här känner man en hint av ambra, cederträ och vit mysk. En okej sommardoft men vi gillar originalet bättre.

Turquoise Summer EdT

Escadas numera klassiska sommardofter luktar oftast som en blandning av godis, blommor och frukt. Så även den 23:e parfymen Turquoise summer. Den här doften är lekfull och ung med en bas av vanilj och sandelträ. Halva redaktionen tycker att Escadas sommardofter är för fjortisar och den andra halvan gillar verkligen dessa somrigt tropiska dofter. Smaken och baken ni vet. Men om du brukar gilla Escadas sommardofter lär du älska den här.

HUGO Woman

En doft man inte bara hoppar över. Den sätter sig oavsett om man gillar den eller inte. Den är både kvinnligt blommig samtidigt som den har ett inslag av mer maskulina dofter vilket gör att den inte blir så påtagligt blommig som många andra sommarparfymer är. Om Escadas doft är sprudlande ungdomlig så är den här mer mogen och sensuell. Mogna boysenbär och italiensk mandarin samsas med örtigheten av Himalayan red grass. Hjärtnoten består av svarta plommon, arabisk jasmin, iris och kryddigt svart indiskt te som ger det spännande stråket av manlighet mitt i det kvinnliga. Basnoterna avslutas med träiga dofter av sandel och ceder samt en touch av ambra. En klar redaktionsfavorit!

Boss Jour

Första intrycket från Hugo Boss Jour är fräschet. Den fullkomligt osar fräsch, modern kvinna. Toppnoterna som skapar denna friskhet kommer från grapefruktblommor och lime. Efter en liten stund kommer även de ljuva dofterna av fresia, kaprifol och liljekonvalj fram och förstärker det kvinnliga i parfymen. Basnoterna är mjuka av vit björk och ambra. Det här är en parfym man förknippar med en elegant och smart kvinna i farten som vet vad hon vill. Så känns det när man luktar på den.

Stella Edt

I den rara flaskan med rosa små prickar från Stella McCartney döljer sig en bukett av rosor. Det här är verkligen en parfym för den som älskar rosor. Förutom ros innehåller den här pudrigt blommiga doften även mandarin, frusen citron, fresia, violblad samt kronblad från pion. Första intrycket är rostvål som mamma gärna lägger bland kläderna för en fräsch doft i garderoben. Sedan mognar den och blir mjukare och mindre tvålig men fortfarande med en doft av ros.

Mexx Spring is Now

Här snackar vi vårig och krispig fräschet som funkar hela sommaren. En doft för den som gillar det lätta och energiska. Grapefrukt och svarta vinbär blandar sig med sommar-ros och liljekonvalj. Basnoterna är också friska med sin persikoblomma och brasilianskt rosenträ. En doft som passar de flesta.

För bilder och priser se vårt bildspel ovan.

Louise Flinck
Publicerad: 17 juli 2015

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige