Cruise-effekten: Så vill män va

Då var det dags igen, konceptet låter bekant, liksom filmtiteln och huvudpersonen. Just det, Tom Cruise står för sommarens kanske mest efterlängtade sommarfilm.

”Mission: Impossible – Rouge Nation” har premiär 31 juli och är den femte filmen i actionserien om agenten Ethan Hunt.

Återigen ser vi Cruise i toppform som i regi av Christopher McQuarrie ger sig ut på sitt farligaste och största uppdrag hittills; att utrota Syndikatet, en internationell kriminell och mycket rutinerad organisation vars mål är att förgöra IMF (Mission Impossible Force).

text-7-cruise

Tom Cruise är i och med denna femte M:I-film snart inne på sitt tredje årtionde som seriöst cool och trovärdig actionhjälte. Redan när ”Top Gun” (1986) släpptes var Cruise den mest åtråvärda filmstjärnan bland kvinnor.

Om karaktären Maverick, i denna legendariska 80-talsfilm om det amerikanska flygvapnet, på allvar satte Cruise överst på ”snyggast i uniform-listan”, var det en kombination av en förförisk blick och ett avväpnande leende som hänförde den kvinnliga publiken.

text-4-cruise

Männen, om vi nu får fortsätta generalisera ett tag, ville bli stridspiloter och köra en cool sportbil till jobbet, precis som Maverick gjorde till flygfältet. I slutet av varje arbetspass var det så klart ”the girl” som väntade där trånande.

text-6-cruise

Detta var givetvis ett 80-tal fyllt av klyschor och stereotypa könsroller. Men Cruise bevisade att oavsett om han spelade stridspilot eller bartender (”Cocktail” från 1988), så var han en trendsättare och förebild via hans filmval.

Så här tre årtionden senare är det återigen snack om en efterfrågad uppföljare till ”Top Gun”, även om inspelningar och produktion är långt ifrån startade. Om Cruise återigen får världens unga män att välja militäryrket återstår att se.

text-3-cruise

Till dess kan vi bara konstatera att hans rolltolkning av Ethan Hunt som hemlig agent har fascinerat en trofast fanbase. Denna publikmagnet och serie filmer har toppat många rekordlistor sedan den första filmen kom 1996, och Tom Cruise har även varit med och producerat alla filmerna.

text-2-cruise

Här är de 5 yrken som Cruise inspirerat oss att bli:
  1. Stridspilot – som Maverick i ”Top Gun”
  2. Bartender – som rollen Brian Flanagan i ”Cocktail”
  3. Politiskt aktiv krigsveteran – som Ron Kovic i ”Född den fjärde juli”
  4. Racerförare – som Cole Trickle i ”Days of Thunder”
  5. Hemlig agent – som Ethan Hunt i ”Mission: Impossible-serien”

text-5-cruise

(Källa: IMDb, Wikipedia)

Ricki Petrini
Publicerad: 28 juli 2015
Foto: All Over Press

Färgerna som framhäver dina ögon

Skuggorna gör susen!