Nattmackan ger dålig tillfredsställelse

Brukar du känna ett sug efter något gott på kvällen? Eller går du kanske till och med upp mitt i natten och äter vad du kan hitta i skenet från kylskåpslampan? Känner du dig inte riktigt nöjd trots att du just moffat i dig några kex, kanske pålägg eller vad du nu fått tag i? Lugn, det är inte dig det är fel på. Det är din hjärna som reagerar olika på mat på dagen och på kvällen. På dagtid blir vi mer tillfredsställda än när vi tar den där nattmackan.

På Brigham Young University i Usa har man studerat hur försökspersoner reagerar på bilder av mat under olika tidpunkter på dygnet. De fick titta på både sådant som innehåller mycket kalorier som glass, kakor, snabbat och godis, samt lågkalorimat som fisk och grönsaker. Som väntat blev responsen högre på godis och kakor. Däremot såg man till sin förvåning att belöningscentret i hjärnan reagerade mindre på godsakerna på kvällen.

– Du kanske äter för mycket på kvällen för det ger inte lika stor tillfredsställelse vid den tiden på dygnet. Och eftersom det inte ger lika mycket så äter du mer än på dagen för att bli belåten, säger Travis Masterson, en av forskarna bakom studien.

nattatare

Det kan vara något att tänka på nästa gång du blir sugen på nattamat. Den där överblivna biten tårta från kalaset kommer ge dig mer tillfredsställelse om du tar den dagen efter istället.

 

Louise Flinck
Publicerad: 29 maj 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp