Smarta tips vid val av ny mobil

Smidig att bära med, bra kamera och snabb laddning. Det är bara några av kraven du säkert har när det är dags att köpa ny mobiltelefon. Men det är också egenskaper många tillverkare använder för att marknadsföra en ny modell. Så, vad ska du egentligen välja och spelar verkligen märke någon roll?

System och tillverkare

Du kanske vant dig vid att använda Apple och därför väljer ett märke som stödjer iOS-systemet. Men ska du köpa en ny mobil är det ett utmärkt tillfälle att testa en Android-modellerna. Här är Samsung en stor vinnare med hyllade varianter som uppfyller det du och många andra söker.

Samsung-skärmen bjuder på optimal upplevelse oavsett du streamar, chattar eller checkar sociala medier. Dessutom är tillverkarens senaste modeller riktigt vassa när det gäller kamera. Du tar skarpa bilder utan att vara någon proffsfotograf.

Ett bra tips för att välja en modell som passar dina behov är att läsa recensioner på nätet. Utgå från dina krav och förväntningar när du sedan jämför olika mobiltelefoner. En mobil som har höga betyg är ofta ett bra val, men det är ändå inte säkert att den passar just dina behov.

Tillbehör

Oavsett märke eller tillverkare kan du styla din mobil men en personlig stil på utsidan. Mobilskal är ett enkelt sätt att ge den ett annorlunda utseende. Skalet är dessutom viktigt för att hålla repor eller andra skador borta från mobiltelefonen. Se därför till att införskaffa ett robust skal eller fodral redan när du köper mobilen.

Vill du se exempel på fodral eller få tips på snygg design kan du titta till här inne på nätet. Här hittar du nämligen inspiration, men även webbutiker med bra utbud på exempelvis Samsung-tillbehör.

Trådlösa laddare och smidiga stativ är andra tillbehör som bidrar till en maximerad mobilupplevelse. Du slipper trassel med sladdar när du laddar trådlöst. Stativet använder du för att få bättre kvalitet på det du filmar. Samsung har praktiska laddare och mobilstativ som är helt anpassade för tillverkarens telefonmodeller.

Försäkra din mobil

Du kan teckna en mobilförsäkring i samband med att du köper en ny telefon. Det innebär att du betalar en slant extra varje månad eller per år, i utbyte mot ett extra skydd. Försäkringen brukar gälla för skärmskador, stöld, vatten- och brandskador.

Självrisken är i regel lite lägre på mobilförsäkringar än exempelvis på hemförsäkringen. I vissa fall kan du faktiskt slippa den helt. Det beror på faktorer som tillverkare, modell och även priset på mobiltelefonen.

När du ska köpa en ny telefon bör du först ta reda på vad din nuvarande hemförsäkring innehåller. Har den en allrisk inkluderad är det inte alltid lönt att teckna en separat mobilförsäkring i samband med köpet. Det innebär nämligen att alla dina ägodelar är försäkrade, oavsett om du eller någon annan har orsakat skadan på telefonen. Observera dock att allrisken sällan ersätter en skadad skärm om det är så att telefonen i övrigt fungerar bra. Därför brukar det vara en god idé att teckna mobilförsäkring, särskilt om du köper en dyr telefon som till exempel Galaxy S23 Ultra som är Samsungs nya värstingmobil som toppar många listor.

Publicerad: 4 september 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp