Festliga macarones med lyxfaktor

Aldrig förr har macarones varit så omtyckta och även om denna munsbit varit ett vanligt förekommande festinslag nere på kontinenten så dröjde det innan vi hajade till här i Sverige.

Att göra egna macarones är nog så imponerande för den som är lite djärvare i köket. Men att dessutom hitta en unik smaksättning höjer ribban ytterligare.

Vad sägs om vaniljmacarones med Amarulakräm? Tänk dig denna söta avec i kombination med en frasig macarone – typ det bästa av två världar. Tjejerna kommer att smälla av på myskvällen och plötsligt är anmälan till ”Hela Sverige bakar” inte så långt borta.

Hemligheten ligger i att jobba med en äggvita som är precis rätt i konsistens. Istället för att använda färsk låter du den mogna i kylen i minst 24 timmar.

 

Här är receptet på grymma Vaniljmacarones med Amarulakräm:

Mandelmaräng

  • 110 gram mandelmjöl
  • 90gram äggvita (ca 3 st)
  • 170 gram florsocker
  • 2 msk strösocker
  • 1 st vaniljstång

 

Smörkräm

  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 st äggula
  • 2-3 msk Amarula cream

 

Mandelmaräng.

Väg upp alla ingredienser i separata skålar. Sikta mandelmjölet genom en sil i en bunke. Gröp ur fröna ur vaniljstången och blanda med florsockret, så att fröna separerar och sikta ner i mandelmjölet. Vispa äggvitan i en torr bunke av rostfritt stål tills den är fluffig och ganska tjock, tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills att skummet är glansigt och fast. Vänd ner mandelmjölet och florsockret och blanda med luftiga tag till en jämn smet.

Fyll en spritspåse och spritsa klickar i samma storlek som en femkrona på två plåtar med bakplåtspapper (Om toppar uppstår, lyft upp plåten och slå ner den lätt i diskbänken, då sätter sig smeten lite och man får en slät och fin topp). Låt plåtarna stå i ca 1 timme så att ytan torkar (mkt viktigt). Sätt ugnen på 120 grader och gör under tiden fyllningen.

Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med florsocker och äggula. Vispa ihop med hjälp av en elvisp. Tillsätt Amarula Cream och vispa in den i krämen. Ställ svalt.

Grädda hattarna, en plåt i taget, långt ner i ugnen i ca 20-25 minuter. Håll ett extra öga på dem i slutet, är du osäker om de är klara eller ej, sätt en sked mellan spisdörren så svalnar ugnen lite. De ska varken få färg eller sjunka ihop, utan ska ha rest sig och vara lätta att lossa från bakplåtspappret när de är klara. Låt de svalna på galler.

Matcha ihop de hattar som är mest lika i storlek och form, spritsa fyllning på enadelen och montera ihop.

Redaktionen
Publicerad: 3 januari 2024

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp