Koppla ner och koppla av

Sommar och semester är en tid för avkoppling. I alla fall för en del. Andra stressar för att hinna med så mycket som möjligt och allt ska dokumenteras på Facebook och Instagram. Fine, men försök ta dig tid att koppla av också. Och koppla ner. Bort med all prestationsångest från sociala medier, jobbmail och annat digitalt brus. Umgås med nära och kära. Måla en tavla. Ligg i gräset och filosofera. Samt, det vi tänkte prata om – läs en bok!

Numera läser allt färre böcker och tidningar i pappersform. Till och med barn ratar serietidningar så pass att Pressbyrån nu har en kampanj där man får ”tjuvläsa” Bamse, Fantomen, Kalle Anka osv – allt för att uppmuntra läsning. Men medan barn i alla fall läser böcker i skolan så har vi vuxna i många fall lagt av med läsningen. ”Jag har inte tid”, ”jag är för trött” är vanliga skäl till att man tappar läsandet.

brunettllaser

Det finns flera skäl att läsa. För det första sover du bättre. Om du läser från en läsplatta eller dator säger ljuset från den elektriska prylen åt hjärnan att stanna kvar i processa information-läget. Läser du däremot en bok före sängdags ger du hjärnan en chans att varva ner och komma i viloläge. Detta hjälper dig att somna fortare och ger en bättre sömnkvalitet.

Andra hälsofördelen att läsa en bok ger är att du stressar ner. Att läsa fungerar bättre och fortare än andra metoder som att gå en promenad eller lyssna på musik. I en studie kunde man påvisa att deltagarnas stressnivå (i form av långsammare hjärtslag och muskler som slappnade av) minskade med 68 procent efter att ha läst i endast 6 minuter.

Den tredje fördelen med att läsa är att du ökar din kreativitet. Vad du än läser, men framförallt romaner och fiction där du får följa en historia gör att du själv ökar både din kreativitet och ditt ordförråd. Är det något kreativa människor ofta säger att de blivit inspirerade av så är det just en bok.

Louise Flinck
Publicerad: 24 juni 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp