11 onödiga sminkmissar

Det finns mycket smink i skönhetsvärlden och desto fler sätt att sminka sig på. Tro det eller ej, men dina sminkrutiner kan vara fel. Vi har tagit fram 11 onödiga misstag många gör –och hur du undviker dem.

Fel foundationskugga
Foundations är inte till för att ge huden en solbränna, det är bronzerns jobb.

– Foundations skapar en perfekt, jämn hudfärg som täcker för alla skavanker. Det är därför du bör använda en foundation som smälter in i din hud, säger makeup-artisten Susmta Patel.

Smink på torr hud
Att smeta kosmetika över torr, flagig hy kan framhäva det som flagnat. Skrubba huden dagligen och applicera lotion varje dag, så blir sminket jämnare.

Bära blå ögonskugga
När det gäller ögonskugga så tycker Patel att ”blåa färger kan passa på vissa, exempelvis små dansflickor eller gäster på en 70-talsfest”. Visserligen beror det på vilken grad av blå färg man applicerar, men om du är osäker: gör som makeup-artisten och undvik det.

Sminka större läppar
Vissa försöker förstora läpparna genom att dra en linje längs kanterna. Detta kan fungera, så länge man använder en penna i samma färgton som läppstiftet. Se bara till att även fylla i läpparna, annars kan det se väldigt tokigt ut om resten av läppsminket försvinner.

Över/undernoppade ögonbryn
Ögonbrynen kan råka ut för två saker: de är noppade för mycket eller för lite. Gör man det däremot på rätt sätt så kan ögonbrynen vara pricken över i:et i utseendet.

– När vi blir äldre så blir ögonbrynen glesare, så om man noppar dem för mycket kanske de inte växer tillbaka, varnar Patel.

Följ brynens naturliga båge och ryck bort det som ligger spretat över och under för bästa resultat.

Använda många ögonskuggor

– Bara för att sminket kom i fyra eller fler färger så innebär det inte att man måste använda alla på en gång, säger Patel.

Istället rekommenderar hon att man ska ta max tre skuggor samtidigt: en ljusare nära ögonbrynet, en mörkare som kajal och ett mellanting på ögonlocket.

Skulptera ansiktet
Patel tycker också att det är bäst att låta professionella makeup-artister göra mer definierade sminkningar.

– Oavsett hur duktig man är så är det nästan omöjligt att använda mörka färger utan att det syns för mycket, säger hon och fortsätter:

– Fokusera istället på mjukt, fint smink som framhäver dina bästa drag.

Pennor på ögonbrynen
Använd en penna i samma färg som din hårfärg och applicera i tunna, små och vinklade drag. Påmålade ögonbryn har en tendens att se konstiga ut.

Mörk eyeliner på dagen
När det gäller eyeliners rekommenderar Patel att man skippar svart färg på kvällen eftersom det kan få ögonen att se mindre ut, medan ljusare färger öppnar upp och ger en piggare look.

Glittersmink
Skimmersmink är bättre än glitter. Hon menar att det sistnämnda har en förmåga att se barnsligt ut, och dessutom lämnar spår på resten av ansiktet.

Lysande produkter
Vissa produkter innehåller ”lysande” partiklar som ger extra lyster till huden och kan bland annat hittas i foundations och olika puder.

–En eller två av dessa produkter ger kvinnan ett fräscht och friskt utseende, men fler än så ser bara konstigt ut, säger säger makeup-artisten Susmta Patel.

Hennes rekommendationer? Använd det bara på kindbenen, inre ögonvrårna och under ögonen.

Redaktionen
Publicerad: 12 januari 2024
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp