Knasiga sidoeffekter med medicin

improveme.se

Visst har man hört om bieffekter som illamåeende och yrsel. Men självmordsbegär då? Här är de tokigaste bieffekterna från läkemedel.

Medicin är såklart till för att hjälpa folk, men innan man proppar i sig receptbelagda läkemedel bör man ta en titt på dess bieffekter. Här är de farligaste, och konstigaste, sidoeffekterna läkemedel kan ha.

Zolpidem
Denna medicin är främst till för att lindra tillfälliga och kortvariga sömnbesvär. Men vad många inte vet är att pillret gör mer än bara så. Enligt studier i journalen Sleep Medicine, började patienter under påverkan av droger bete sig konstigt. Vissa började äta i sömnen och somliga kom inte ens ihåg deras beteende.

Men det tar inte slut där. Ju längre tiden gick (och ju värre besvären blev) så kunde patienter göra saker som de inte hade något minne av över huvud taget, så som att köra bil, prata i telefon -till och med ha sex.

Chantix
Chantix är ett läkemedel som hjälper till att bota begär mot tobak, men sidoeffekterna här är knappast som att gå i sömnen. En studie i PLoS One rapporterade att mer än 3000 självmordsliknande beteenden hade uppstått från folk som hade tagit medicinen. Detta gäller också för vissa andra röksugsmediciner, men hela 90 procent hade kopplats till just Chantix.

Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har till och med satt en svart varningsetikett på förpackningen (den hårdaste varning som kan delas ut), som en indikation på att den medför seriösa bieffekter.

Ropinirol
Folk som har Parkinsons sjukdom eller Restless Legs Syndrome (RLS) behandlas ofta med Ropinirol. Sidoeffekter för denna medicin kan innebära förstoppning, yrsel, svettningar, illamående samt kräkningar. Men det är inte allt. Den främsta bieffekten kommer när man minst anar -sömn. Beskrivningen förklarar att ”somna under aktiviteter i dagliga livet” är den vanligaste effekten. ”Patienter som behandlats med ropinirol har rapporterat att de somnat medan de gjort dagliga aktiviteter, så som köra bil”, står det mer utförligt.

Om detta dock inte är farligt nog -håll i hatten. En undersökning publicerad i Mayo Clinic Proceedings visar att, av 267 patienter som tog ropinirol under två års tid, så utvecklade 20 procent hypersexualitet.

Bildspel: Knasiga sidoeffekter med medicin

Bildspel: Knasiga sidoeffekter med medicin

[email protected]

2012-02-23 16:18:00

Publicerad: 23 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp