Barfotalöpning

improveme.se

Ett par sköna joggingskor är basen till ett effektivt löppass utan skador. Eller? Undersökningar visar att det är bättre att springa barfota.

Forskare från Harvard University har studerat löpstilen hos löpare som använder skor och de som springer barfota. Det visar sig att de som springer med skor faktiskt löper större risk för att drabbas av skador.

Anledningen till detta är att man landar på olika delar av foten. Barfotalöpare landar på trampdynan, medan de som använder skor landar på hälen först. Forskarna säger att människan har byggt upp en förmåga att landa på framfoten och därmed orsakat skador ända sedan vi började sätta på oss joggingskor. Skorna framkallar ett felaktigt springsätt och leder alltså till fler skador.

Löparskor
Löparen skjuter ifrån med stortån och landar på hälen, vilket då blir som en stötkudde. En löparsko ger inte foten möjligheten att rulla naturligt eftersom den är fast i skon.

Barfota
Här landar motionären först på trampdynan och sedan på hälen som lindrar stöten. När utövaren sätter av igen så fjädras foten tvärtom: först hälen, sedan vidare till trampdynan och sist stortån.

Om man har bestämt sig för att testa på att strunta i skorna, så bör övergången från skor till barfota bör dock inte göras på en gång. Det finns varianter som formar sig efter foten, så kallade ”barfotaskor”. Att springa helt barfota kan bidra till skador från exempelvis krossat glas och vassa stenar, plus att det blir för kallt på vintern. Då kan skor som dessa fungera bra.

Bildspel: Barfotalöpning

Bildspel: Barfotalöpning

[email protected]

2012-05-14 13:04:00

Publicerad: 14 maj 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge