Alkohol stärker skelett

improveme.se

En drink om dagen är bra för… benen. Fram med whiskyn – om du vill hålla skelettet friskt.

Att dricka en eller två alkoholhaltiga drycker flera gånger i veckan kan förbättra benhälsan och förebygga benskörhet hos kvinnor, visar en studie.

I undersökningen bevakades 40 kvinnor med en genomsnittsålder på 56 år. Alla befann sig i klimakteriet och drack alkohol måttligt.

Med ”måttligt” menade forskarna ungefär en halv till två standarddrinkar under en dag, eller cirka åtta till tio gram alkohol.

När deltagarna inte drack något på två veckor, såg vetenskapsmännen en ökad ämnesomsättning i benen, men när de intog alkohol efter uppehållet igen så gick metabolismen tillbaka till tidigare nivåer.

Ben är levande vävnad där gamla ben ständigt försvinner och ersätts med nya, i en process som kallas ”ombyggnad”, och hos människor med benskörhet så försvinner fler än vad som ersätts.

– Den här studien demonstrerar tydligt att små mängder alkohol kan ha långvariga effekter och snabbt kan påverka benens ämnesomsättning, säger Urszula Iwaniec, biträdande professor på College of Public Health and Human Sciences at Oregon State University.

Eftersom alkohol fungerar lite som östrogen i detta fall, menar hon att en måttlig mängd alkohol, kombinerat med en hälsosam livsstil, kan sänka benomsättningen och därmed minska risken för benskörhet.

Hos äldre ungdomar kan detta emellertid vara skadligt eftersom benen fortfarande byggs upp.

Vilken typ av dricka det är spelar ingen roll, enligt forskarna. Det är alkoholen som räknas.

Bildspel: Alkohol stärker skelett

Bildspel: Alkohol stärker skelett

[email protected]

2012-07-12 10:00:00

Publicerad: 12 juli 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp