Weekend: Luncha som en jänkare

Visst är det tydliga Manhattan-vibbar redan när man kliver in genom dörren på Kitchen & Table. Sveriges mest internationella krögare, Marcus Samuelsson, har tagit världen till Kungsholmen.

Blottad betong, polerad mässing och höga långbord är bara förnamnet på lokalens sociala inrättning. Personalen välkomnar sina gäster med ett leende på läpparna och svaret är nästan alltid (om man inte bokat), ”vi har bara plats vid våra höga barbord”.

En härlig trend tycker redaktionen, som menar att detta är ett tydligt tecken på att kungsholmsborna redan tagit Samuelssons krog till sina hjärtan.

Att boka bord i Stockholm är numera standard snarare än undantag. Eftersom de flesta restauranger inte är så stora så kan de populäraste ställena inte spara på borden för walk-ins. Det har man helt enkelt inte råd med.

Kitchen & Table lyckas dock ändå klämma in nyfikna (läs: spontana) gäster och om helgerna är det till och med bra barhäng här. Äntligen har Lokal och Lemon Bar fått seriös konkurrens om bargästerna på Scheelegatan.

Hur ser menyn ut då och är det samma smaksensationer som man kommit att vänja sig vid på Samuelssons krogar? Redaktionen kunde med ro konstatera, både vid första och andra besöket, att de amerikanska inslagen finns kvar.

Välj burgaren (Island Onion Burger) för en bekant smakupplevelse med amerikanska förtecken. Syrad lök som exotiskt inslag i denna klassiska rätt är inga konstigheter när man dinerar hos Marcus.

Annars var det ribs (Southern Comfort BBQ Ribs) med hushpuppies och ceasarsallad (Jerk Chicken Ceasar) med mangosalsa som satte pricken över vår helglunch. SOHO Fries med parmesan och örter är en charmig, liten side dish som poppar upp stripsen till en helt ny nivå.

Trots att Kitchen & Table Kungsholmen slopat sin populära brunch så lyckas man ända tillfredsställa helgflanören som söker en tvist på lördagslunchen. Vi gissar att att den generösa och överdådiga brunchen som tidigare serverades inte var lönsam nog. Generösa inslag på buffén blir ofta dyra inslag för köket i restauranger på den här nivån.

Men vem orkar romantisera om forna stordåd i ett kök som fortfarande dominerar på nedre Kungsholmen? Glöden har tagit sig hela vägen från Red Rooster i Harlem till kvarteren runt runt Piperska muren, där vi förmodar att den kommer att stanna ett tag. I alla fall om kungsholmsborna själva får bestämma.

Ricki Petrini
Publicerad: 20 maj 2015
Foto: All Over Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp