Throwback Thursday 1991

I år tog allas vår Måns Zelmerlöw hem hela tjottaballongen i Eurovision. För 24 år sedan var det Carola Häggkvist som sopade hem vinsten till Sverige med låten ”Fångad av en stormvind”..

Det här året hände många saker som egentligen inte alls känns så himla längesedan för oss som var med. Men det har nästan gått ett kvarts sekel sedan Kuwaitkriget inleddes, Ian Wachtmeister och Bert Karlsson hade ”Drag under galoscherna” när de ingick i Ny demokratis styrelse och Sverige och Eu erkände Estland, Lettland och Litauen som självständiga stater.

1991 klev en viss 20 årig tjej upp överst på prispallen när hon för första gången blev världsmästare i storslalom i Saalbach. Det är så klart Pernilla Wiberg vi snackar om.

En annan megastor sporthändelse ägde rum under VM i friidrott i Tokyo. Då slog amerikanen Mike Powell till med ett jätteskutt i längdhopp. Han hoppade 8 meter och 95 centimeter och slog därmed Bob Beamons ”oslagbara” rekord som hade stått sig sedan 1968. Bobs hopp låg på 8.90.

Just som vi alla lärt oss att säga ” tack för det Televerket” så gick de och bytte namn till Telia. Bah!

I början av nittiotalet ville vi dofta diamanter, närmare bestämt Elizabeth Taylors ”White Diamonds” som lanserades 1991 och som snabbt blev en kanonsuccé.

Vi fick en ny grundlag detta år. Nämligen yttrandefrihetsgrundlagen. Den antogs av Sveriges riksdag och skyddar bland annat yttrandefriheten i radio, film, video och ljudupptagningar.

I Tyskland beslutar man att Berlin återigen ska bli landets huvudstad.

1991 var även startskottet för grungestilen för då slog gruppen Nirvana igenom med sitt album ”Nevermind” och låten ”Smells Like Teen Spirit” toppade listor världen över. Albumet är ett av de mest framgångsrika någonsin och skivomslaget med en bebis under vatten känner nog de allra flesta till.

Andra låtar och artister som var heta och låg på listor detta år var:

  • Angel – ”Sommaren i city”
  • Army of Lovers – ”Crucified”
  • Bryan Adams – ”Everything i do i Do it for you”
  • Celine Dion och Peabo Pearson – ”Beauty and the Beast”
  • Just D – ”Relalalaxa”
  • Metallica – ”Enter Sandman”
  • Mauro Scocco – ”Till dom ensamma”
  • Scorpions – ”Wind of change”
  • Eric Gadd – ”Do you belive in me?”
  • Roxette – ”Joyride”

Några som föddes detta år är: sångaren Ed Sheeran, bloggaren Kenza Zouiten och musikgiganten Alesso.

Årets julklapp blev CD spelaren.

1991 år dog allas vår Charles Ingalls från Lilla huset på prärien – Michael Landon. Sångaren från Queen, Freddie Mercury gick bort, liksom trummisen i Kiss – Eric Carr, som dog i cancer.

På bio skrämdes vi av ”Cape Fear” och ”När lammen tystnar”. Obehaget kröp i oss när vi såg Julia Roberts ”Sova med fienden”. Vi tjusades av ”Skönheten och Odjuret” och skrattade åt Charlie Sheen i ”Hot shots”. Kevin Kostner som ”Robin Hood – Prince of thieves” fick många tjejer att sucka kärlekskrankt (för att inte tala om soundtracket med Bryan Adams). Och på tal om kärlekskrankhet kunde vi njuta av en ung Brad Pitts magrutor för första gången när han charmade brallorna av Geena Davis i ”Thelma & Louise”. Och helt ärligt, hur många av oss har inte dröm om en roadtrip i en öppen amerikanare sedan vi sett den filmen?

Louise Flinck
Publicerad: 4 juni 2015

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor