Väck med magen

Tränar du stenhårt på gymmet men upplever fortfarande att din mage är stor och uppsvullen? Då kan det vara bakterierna i din mage som spökar.

Allt fler svenskar upplever att de har problem med en uppblåst mage. Men den uppblåsta magen är oftast inget som går att träna bort utan kan bero på att du har för lite nyttiga bakterier i tarmarna. Detta kan orsaka symptom som gaser, diarré och uppspänd mage.

Bland annat kan en kost med mycket socker och stress leda till att de goda bakterierna minskar i tarmarna. Andra faktorer som också kan påverka är mediciner och antibiotika.
-Goda bakterier i tarmen är viktigt för hälsan. Tarmens slemhinnor är också vår största gräns mot omvärlden, berättar Bengt Björk, professor vid Karolinska institutet för Expressen. De goda bakterierna och balansen i tarmen är också viktig för upptaget av viktiga näringsämnen och för immunförsvaret.

En sak man själv kan göra för att stärka de nyttiga bakterierna i magen, berättar Bengt, är att se till att man får i sig något som kallas för probiotika. De är levande bakterier som finns bland annat i färska grönsaker, fil, yoghurt och fruktjuicer. Probiotika finns också som ren tablettform och är helt ofarligt att lägga till i kosten.

Bildspel: Väck med magen

Bildspel: Väck med magen

[email protected]

2010-05-04 12:52:00

Publicerad: 4 maj 2010

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp