Hur musik & doft styr våra inköp

improveme.se

Har du någonsin gått i en butik och nynnat med i musiken? Eller kanske tvärtom klagat över hur himla högt de spelar? Det är ingen slump utan väldigt uträknat för att få oss att shoppa mer.

I radioprogrammet Plånboken berättar forskningschefen Sven-Olof Daunfeldt på HUI Research, hur han tagit del av 37 olika studier där man dokumenterat hur viktig musiken är för vårt shoppingbeteende.

Man anpassar tempot efter dagen och har långsammare musik på förmiddagen då det inte är lika många kunder i rörelse, medan man ökar till upptempolåtar på eftermiddagarna då det är mer folk och man vill ha mer genomströmning av folk. Snabbt in och snabbt ut. Och helst ska de ju då ha shoppat innan de lämnar butiken såklart.

I höstas gjorde man en undersökning under 4 dagar i en elektronikbutik. Man jämförde kundernas beteende när man spelade musik med hur det var när butiken var tyst. Det visade sig att kunderna stannade 8 minuter längre och shoppingen ökade med 78 procent när musik spelades.

Ett annat test gjordes i en vinbutik där man spelade dels popmusik och dels klassisk musik. Kunderna hade redan bestämt sig för hur många flaskor de skulle köpa men när den klassiska musiken spelades valde man dyrare sorter. Enligt forskarna beror det på att klassik musik känns mer sofistikerad och då blir man mer benägen att spendera mer.

Enligt Sven-Olof Daunfeldt har musikvalet också ett samband med dofter. En del gallerior och butiker väljer att jobba med dofter men då gäller det att välja rätt doft också.

-Bäst effekt (det vill säga då man sålde som mest) fick man då snabba låtar kombinerades med energigivande dofter som grapefrukt, och långsam musik fick spelas till doften av lavendel, säger han.

Ett annat användningsområde för musik är den som IKEA använder vid stängningsdags. Då spelas det marschmusik som stegras mer och mer till man i stort sett springer ut därifrån

Bildspel: Hur musik & doft styr våra inköp

Bildspel: Hur musik & doft styr våra inköp

[email protected]

2015-04-14 14:34:00

Publicerad: 14 april 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp