10 anledningar att längta till Paris

Talaren Olof Röhlander är en av landets mest meriterade föreläsare som har prisats för sina inspirerande föreläsningar och gett ut flera böcker.
Författaren är också en riktig livsnjutare och frankofil som älskar Paris över allt annat.
Här ger han dig 10 härliga anledningar att längta till staden av ljus…

Satt idag och njöt och tittade ut och fantiserade lite om nästa resa till Paris. Är du en romantiker, en riktig livsnjutare, en nostalgiker, ja då blir det en stad du alltid kan längta till.

1. Udda nog börjar jag med en kyrkogård. Den heter Père-Lachaise och är Paris största kyrkogård. Låter kanske inte så kul att strosa omkring där, men vet man om att Edit Piaf, Marcel Proust, Frédéric Chopin, Jim Morrison, Sarah Bernhardt, Oscar Wilde och många andra spännande människor ligger där så blir det genast mer intressant tycker jag.

France, Paris, Eiffel Tower seen in between townhouses
Olof Röhlander älskar att strosa omkring i Paris.

2. Hôtel d’Alsace. Här bodde och dog Oscar Wilde, då bara 46 år gammal, i hjärnhinneinflammation, år 1900. Jag skulle gärna besöka det rummet och se om det finns några minnen bevarade. Dock ej bo i samma rum såklart, det skulle kännas fel, men för mig var Oscar Wildes liv något alldeles extra. Idag har det bytt namn till L´Hôtel.

paris_liten5
Oscar Wilde dog i Paris där han också är begravd.

3. Det kan vara världens coolaste namn. Det heter Dingo American Bar och ligger i Montparnasse och heter numera Auberge de Venice. Här möttes Ernest Hemingway och F. Scott Fitzgerald för första gången, över varsin kopp kaffe, i april år 1925. Tydligen hade Scott då frågat Ernest om han legat med sin fru innan de gifte sig. Hemingway hade då snurrat sin sked några varv runt kaffet och sedan insisterat på att han inte mindes, något som tydligen retat Fitzgerald. Han upprepade frågan, men fick samma svar: ”Kommer inte ihåg.”

4. Cremerie-Restaurant Polidor. Det här är nog också en restaurang nu, men det här var August Strindbergs favoritcafé under sina år i Paris. Han bodde tydligen en tid alldeles i närheten, när han inte bodde på Hôtel Orfila antar jag.

5. Det är inte utan att man längtar tillbaka till La Closerie Des Lilas. Mångas favorithäng genom åren, bland annat Strindberg, Hemingway och många andra. Måste pågått många bra samtal här. Det kommer även mycket ryssar hit, Lenin gick ju också till Lilas. Verkar som att alla länders ”storheter” har bott några år i Paris. Hemingway uppges ha skrivit stora delar av ”Och solen har sin gång” här.

paris_liten4
Välkända baren på La Closerie Des Lia.

6. Efter man laddat med några goa franska låtar av Jean Sablon, exempelvis ”Játtendrai” eller ”Vous, qui passez sans me voir”, alternativt ”Ballad du Paris” av Francois Parisi, så strosar man upp mot Montmartre, som är högsta punkten i Paris och ett område där man förr kunde se så mycket som 30 väderkvarnar. Där letar man så upp Restaurant Moulin de la Galette. Detta ställe finns förevigat sedan år 1876 genom den kända målningen ”Bal du moulin de la Galette” av den store konstnären, impresssionisten Pierre-Auguste Renoir. Det låter väl häftigt att först gå till Musee d’Orsay och kolla på tavlan i original och sedan besöka platsen han målade av den på.

Dance at Le Moulin de la Galette, Bal du moulin de la Galette, by Pierre Auguste Renoir, 1876, Musee D'Orsay Paris France Europe
”Bal du moulin de la Galette”, av Pierre Auguste Renoir från 1876.

Åsikterna går isär, vissa säger att själva målningen gjordes ett stenkast därifrån, i hans studio på Rue Cortot, andra hävdar att den gjordes på plats. Denne Renoir gillade att måla glada tillställningar, något som tydligen ansågs lite mindre fint bland konstnärer. Lite ytterligare kuriosa är att Renoir målade två versioner av den här tavlan, en större och en mindre. Den större finns på d’Orsay, den mindre finns sannolikt hemma hos en förmögen Schweizisk samlare, som en av världens dyraste tavlor. Jag har aldrig varit så förtjust i en tavla som jag är i ”Bal du moulin de la Galette”.

7. På samma gata uppe i Montmartre, men på nr 54 Rue Lepic, bodde Vincent Van Gogh under en period. Kan vara kul att gå förbi den blåa dörren där, nynnandes på Yves Montands låt ”Rue Lepic” samtidigt.

8. Maxim´s. Detta mytomspunna ställe, hit vill jag gå och bara insupa atmosfär. Är det dessutom inrett idag som förr så tror jag det är lätt att föreställa sig La Belle Époque. Under en period var den tydligen världens mest kända restaurang. Maxim´s är med i flera filmer också, av de senare kan jag nämna ”Inglorious Bastards” och ”Midnatt i Paris”.

Maxim s famous restaurant at Paris France
Berömda restaurangen Maxim´s.

9. Ja, sen har vi ju stället jag inte har lyckats få besöka än, det var nämligen stängt för renovering senast, och det är Bar Hemingway på Ritz. Där ska man tydligen beställa in en Serendipity, som jag tror är skapad där.

10. Sist, men inte minst, vill jag besöka ytterligare en bar och det är Harry´s Bar. Samma här, många fascinerande människors vattenhål ända sedan starten år 1911. Jean-Paul Sartre gick exempelvis hit, då hade man velat vara en fluga på väggen och hört hur en sådan som han resonerade. Drinken White Lady ska tydligen ha sitt ursprung här, bara för att nämna något ytterligare.

Ja, där har vi listan. Tio bra anledningar, som givetvis bara läggs som strössel på glassen av allt annat som Paris har att erbjuda.

Höll på att glömma; Se till att du har inspirerande litteratur med dig på resan så ökar förväntningarna ytterligare.

Drömma, längta, fantisera, det är en ynnest att få göra som människa.

Olof Röhlander
Publicerad: 5 juni 2017
Foto: Alamy och Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp