Gör egna hårprodukter

Varför köpa dyra schampon hos frisören när du kan göra allt själv? Det är inte bara billigare utan miljövänligare och skojigare också. Så här går du till väga.

Hårtoning
För ljust hår: Blanda en handfull torkade kamomillblommor och en halv deciliter citronsaft med en liter vatten. Koka upp och låt dra i en halvtimme. Använd brygden efter att du tvättat håret, låt den gärna sitta i upp till 15 minuter innan du sköljer ur. För att behålla ett guldblont svall måste du göra om proceduren regelbundet.

För guldreflexer: Hacka en deciliter rabarberrot, blanda med två och en halv deciliter vatten i en kastrull. Koka upp, sila och låt svalna innan du sköljer håret med brygden.
 
För röda toner: Ta en deciliter torkade ringblommor till en liter vatten. Koka upp, låt stå i minst en timme, sila. Använd som sköljvatten.

För glans till mörkt hår: Ta en halv deciliter torkad rosmarin till en liter vatten. Koka upp och låt stå över natten. Sköljvattnet ger sedan glans och djupare lyster till håret.

Schampo
Nässelvarianten: Ta en näve torkade nässlor eller tre nävar färska växter. Blanda med en liter vatten och koka röran i en halvtimme. Låt stå över natten, sila och ditt glansgivande hårrengöringsmedel är klart. Nässelvattnet löddrar inte som vanligt schampo men gör ändå rent.

Olivvarianten: Koka upp en liter vatten och tillsätt ett par matskedar örter, till exempel kamomill för ljust hår och rosmarin för mörkt. Blanda i tre matskedar citronsaft. Låt svalna något, riv 150 gram olivtvål och smält i brygden. Värm försiktigt och rör om tills schampo klarnar. Låt svalna igen och vispa upp blandningen.

Inpackning
För friskt svall: Vispa två hela ägg och fyra teskedar olivolja till en luftig blandning. Fördela över hela håret, låt verka i tio minuter och skölj noga.
Källa: e-health.se

Bildspel: Gör egna hårprodukter

Bildspel: Gör egna hårprodukter

redaktion@improveme.se

2010-08-23 11:36:00

Publicerad: 23 augusti 2010

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep