Så får du håret tillbaka

improveme.se

Har du börjat få tunnare hår men känner dig inte redo att säga hej då till din frisyr? Det finns mer än en handfull metoder för att få mer hår – men det är få som fungerar och man kan lägga ut tiotusentals kronor för att ändå inte få det resultat som man tänkt sig. Vad är det då som egentligen fungerar? Vi guidar dig till metoderna som hjälper dig att få ditt hår tillbaka.

Både män och kvinnor oroar sig för sitt hår. Att tappa håret är inget som varken en man eller en kvinna önskar sig, men det händer. Antingen blir håret tunt eller så försvinner det. Den vanligaste typen av håravfall är Adrogen alopecia, så kallat manligt håravfall. Men det drabbar både män och kvinnor. Hårtransplantation är den enda metoden som fungerar mot håravfall och som ger ett permanent resultat.

Orsaken till håravfall

Det finns många olika orsaker till håravfall, men den vanligaste är genetiskt arv, hormoner eller åldern, dessa tre kan man inte påverka på något sätt. Vid det genetiska håravfallet kan man börja tappa hår redan i tonåren. Hårsäckarna i den främre delen och mitt uppe på huvudet är då genetiskt betingade att falla av. Håret som sitter på vårt bakhuvud är däremot genetiskt permanent och kommer att sitta kvar livet ut. Även hos kvinnor är håravfall relativt vanligt, då sker det oftast över hela skalpen.

Laser mot håravfall
Många som drabbas av håravfall testar på olika preparat och laser. Det är en tillfällig lösning som inte alltid ger positiv effekt, många lägger ut stora summor pengar på någonting som inte alls ger ett förväntat resultat. Att behandla håravfall med laser är inte ovanligt, men hur ofta ger det resultat?
-Kanske är det en av hundra som ser en effekt på en laserbehandlig mot håravfall, säger Riikka Veltheim, Plastikkirurg vid Akademikliniken.

Hur kan hårtransplantation ge ett permanent resultat?
Den metod som ger ett permanent resultat mot håravfall är hårtransplantation. Denna metod kallas för micro- och minigraftmetoden. Det man då gör är att flytta patientens eget hår från bakhuvudet till det skalliga området. Som nämnt ovan är det bakhuvudet vi har det hår som inte är påverkat genetiskt och kommer att sitta kvar resten av livet. När håret flyttas från bakhuvudet ges ett bestående och naturligt växande hår på det tidigare skalliga området. Dessutom skapas en naturlig hårlinje. Antingen så gör man en denna transplantation med FUT- eller FUE-metoden.

FUT- eller FUE-metoden?
Vilken metod som är den som passar dig väljer självklart din kirurg, så att ditt resultat ska bli som förväntat. Vid FUT-metoden tas en hårbärande hudremsa från bakhuvudet som man sedan med hjälp av mikroskåp delar upp i enskilda hårsäckar som innehåller en till tre stycken hårstrån var. FUT-metoden passar de flesta som drabbas av håravfall. Vid FUE-metoden plockar man hårsäckarna en efter en från bakhuvudet, vilket gör att operationstiden blir längre. Dessa enheter av hårsäckar placeras sedan till det område där håravfallet har skett.

Resultat direkt
Om man gör en hårtransplantation får man ett resultat direkt efter operation, eftersom de hårsäckar som transplanteras har kort hår då de flyttas. De transplanterade hårsäckarna börjar producera nytt hår efter cirka fyra månader och man kan se det slutliga resultatet ungefär sex månader efter operation.

Läs mer om håravfall och hårtransplantation på ak.se.

Bildspel: Så får du håret tillbaka

Bildspel: Så får du håret tillbaka

[email protected]

2012-05-02 11:34:00

Publicerad: 2 maj 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge