Skönhetsbehandlingar på andra sätt

improveme.se

Läppförstoring och rynkfri panna, det förknippas ofta fillers och Botulinum toxin med. Men det finns en hel del andra möjligheter – som till exempel att behandla kraftig handsvettning.

I takt med att kunskapen har ökat kring produkterna har också användningsområdena blivit fler. Förutom vid estetiska skönhetsbehandlingar används Azzalure (Botulinum toxin Typ A) och Restylane vid rekonstruktiva behandlingar.

-Det kan bland annat användas för att fylla ut ojämnheter och för att korrigera ett snett ansikte efter en ansiktsförlamning, säger Birgit Stark, läkare på Karolinska Universitetsjukhuset och Platikkirurggruppen i Stockholm.

Vid en ansiktsförlamning på halva ansiktet kan till exempel ena ögonbrynet vara högre än det andra. För att uppnå symmetri kan man då spruta in lite Restylane i det andra ögonbrynet.

-Patienterna är ofta mycket nöjda med resultatet och många kommer tillbaka två till tre gånger per år när effekten har avtagit, säger Stark.

Ungefär 20 procent av injektionsbehandlingarna görs med Restylane och Botulinum toxin på Karolinska Universitetssjukhuset. Den största fördomen mot produkterna är att man ska se onaturlig ut.

-Det kan ske vid en överdosering, därför sprutar vi hellre in lite i taget, säger Stark.

Gabriella Sellman är plastikkirurg på Plastikkirurggruppen och arbetar med estetiska och rekonstruktiva behandlingar. Hon berättar att Restylane också kan användas i utfyllnadssyfte på patienter med HIV, som ofta får en minskad mängd underhudsfett på grund av sjukdomen.

En annan medicinsk behandling som Sellman utför är Hyperhidros behandling. Hyperhidros är när en personer har en extrem svettning. Cirka tre procent av befolkningen lider av detta men man pratar sällan om det. Med hjälp av Botulinum toxin kan man enkelt hjälpa dessa patienter.

-Produkten blockerar överföring av nervimpulser från hjärnan, som säger att kroppen ska producera svett, till svettkörtlarna, säger Sellman.

I och med att produkterna kan användas i rekonstruktivt syfte minskar kostnaden för patienten, vilket har gjort att efterfrågan har ökat.

-Det är som patient viktigt att sätta sig in i landstingets regler så att man förstår om man har möjlighet att få hjälp via dem eller om man måste bekosta behandlingen själv, säger Sellman.

Fillers förknippas ofta med läppförstoring, och få tänker på att det även kan användas i rekonstruktivt syfte.

Fillers förknippas ofta med läppförstoring, och få tänker på att det även kan användas i rekonstruktivt syfte.

Birgit Stark arbetar med rekonstruktiva behandlingar på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Birgit Stark arbetar med rekonstruktiva behandlingar på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Gabriella Sellman arbetar som plastikkirurg på Plastikkirurggruppen i Stockholm.

Gabriella Sellman arbetar som plastikkirurg på Plastikkirurggruppen i Stockholm.

[email protected]

2012-10-08 08:20:00

Publicerad: 8 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp