Slipp pigmentfläckarna

På grund av hormoner eller solskador drabbas många kvinnor av melasma, mörka pigmentförändringar i ansiktet. De missprydande fläckarna kan vara besvärliga att bli av med – och svåra att sminka över – men det finns några knep att ta till.

1. Skydda dig
Pigmentfläckar brukar blekna under vintern för att mörkna igen under våren och sommaren, när din hud utsätts för starkt solljus igen. Försök att använda solskyddskräm året runt, men var extra noggrann på sommaren. Använd solskyddsfaktor 30 till 50 varje dag och använd gärna solhatt och solglasögon för att skydda den känsliga huden runt ögonen.

2. Blek varsamt
Det finns krämer som bleker huden, men risken är att du istället för bruna fläckar får vita fläckar i ansiktet. Var därför försiktig med vilka typer av produkter du använder dig av. Undvik att köpa mirakelkrämer utomlands eller över nätet, eftersom du inte vet vilka bieffekter de kan ha. Gå hellre till en hudläkare och få en personlig rekommendation.

3. Skrubba huden
Att exfoliera huden i ansiktet kan hjälpa dig att bli av med fläckarna snabbare. Tänk dock på att huden blir ännu känsligare för solen när du peelat den, så var extra försiktig. Har man en gång drabbats av melasma måste man dessvärre vara supernoga med solskydd.

Bildspel: Slipp pigmentfläckarna

Bildspel: Slipp pigmentfläckarna

malin.lundblad@improveme.se

2011-05-17 11:27:00

Publicerad: 17 maj 2011

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep