Hudblekningsmedel är en hälsofara

improveme.se

Försäljning av hudblekningsmedel förbjöds 2001 i Sverige. Anledningen var att produkterna innehöll farliga och skadliga ämnen. Trots förbudet säljs produkterna fortfarande i svenska butiker, berättar Astorga Diaz i P3 nyheter.

Strävan efter perfekt hud är ett bestående dilemma. Vissa är villiga att riskera mycket för att uppnå önskade skönhetsideal. I stora delar av Afrika och Asien är det ljusa hudtoner som eftersträvas, och det med hjälp av ett blekningsmedel. På dessa marknader är produkterna tillåtna, till skillnad från i Sverige. En undersökning visar däremot att det ändå går att få tag på.

P3s reporter, Palmira Koukkari Mbenga, berättar att det fortfarande finns butiker som säljer blekningsprodukter. Vissa butiker väljer att inte ha produkterna synliga, andra skyltar med de vid kassadisken. Ansvaret att reglera försäljningen av blekmedlet ligger hos kommunerna. Men med tanke på att produkterna ibland är gömda är det inte alltid lika enkelt att lokalisera dem, förklarar hon.

Det farliga och olagliga ämnet i produkterna är hydrokinon och är en så kallad melaninblockerare som går in i huden och spärrar pigment. Ämnet kan i värsta fall ge hudskador vid felanvändning.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten, Mariam Osman Sherifay, som länge engagerat sig i frågan är förvånad över att problemet fortfarande kvarstår.
-Myndigheterna har inte tagit det här på allvar men butikerna själva borde dessutom måna om kundernas bästa och därför avstå från att sälja blekningsmedelprodukter. Just för att det är en hälsofara, säger hon.

Bildspel: Hudblekningsmedel är en hälsofara

Bildspel: Hudblekningsmedel är en hälsofara

dagmawit.alemayehu@improveme.se

2015-02-20 13:33:00

Publicerad: 20 februari 2015

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor