Skippa parfymen för en vecka

Nu är det parfymfritt som gäller. Åtminstone för en vecka. Det är nämligen parfymfria veckan den här veckan. Det är Astma- och Allergiförbundet som dragit igång initiativet för att uppmärksamma hur dåligt man som parfymallergiker kan må i det offentliga rummet.

Doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet/SHR, är relativt vanligt bland vuxna, drygt sex procent uppfyller kriterierna för diagnos. Långt fler, omkring 33 procent anger själva att de har någon form av doftöverkänslighet. Det finns inte någon medicinsk behandling som botar doftöverkänslighet, de som är drabbade är hänvisade till att undvika dofter och är beroende av omgivningens hänsyn.

Orsaken till doftöverkänslighet anses bero på en ”överretbarhet” i det sensoriska nervsystemet. Personer med SHR beskriver ofta luftvägssymtom som liknar de som kan ses vid astma, allergi eller KOL. Förutom svårigheter att andas är det vanligt med migrän och illamående. Rinnande och röda ögon. Snuva, halsklåda och hudutslag är andra vanliga symptom för den som är allergisk eller överkänslig mot parfym.

– Vi vill uppmärksamma doftöverkänslighet därför att det är ett stort problem för så många. Stöd gärna parfymfria veckan – det är enkelt! Välj parfymfria produkter, spara parfymen till privata tillfällen och visa extra hänsyn i utsatta miljöer som till exempel skolor och när du besöker sjukvården, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Om du eller någon i din närhet är känslig mot parfym ska du leta efter svalanmärkta produkter. De är märkta med förbundets namn och märke. Produkterna är fria från allergen, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det inte finns några kända, medicinska rapporterade fall.

Några som står bakom kampanjen är till exempel IsaDora vars makeup inte innehåller parfym. För parfym finns ju givetvis i så mycket mer än bara just en parfymflaska. Det finns i tvättmedel, smink, krämer och till och med i vissa butiker som välkomnar sina kunder med en speciell doft. Gott för en del, pest för andra. Andra som stöttar kampanjen är ICA, Apoteksgruppen, Apotek Hjärtat och Coop.

Vill du också göra något under parfymfria veckan, så tänk på att inte använda ett moln av parfym när du till exempel åker tunnelbana, på arbetet eller i skolan, på bio eller andra ställen där du vistas med många andra människor. Njut av din parfym där du vet att det är okej.

Louise Flinck
Publicerad: 28 oktober 2015

Sommarens vanligaste hudvårdsmyter

Vi reder ut missförstånden