c/o Grythyttans Gästgivaregård är en plats för livsnjutare som gärna unnar sig det goda i tillvaron. Gourmetmat, bastuavkoppling, hundmassage och vinguidning är några av de saker vi hinner med under vår weekend.
I Bergslagens djupa skogar ligger Sveriges gourmethuvudstad, Grythyttan. Hit beger vi oss en solig junidag och upplever en helg av välmående för alla sinnen på c/o Grythyttans Gästgivaregård, byggd år 1640.
Vi anländer vid lunchtid på lördagen och börjar med att checka in i vår svit, som är belägen i Ekmansgården en liten bit nedför vägen från huvudbyggnaden. Som på alla c/o-hotell är hundar välkomna och vår mellanpinscher Nikita, 5 år, får dessutom följa med till lunchmatsalen. Samtidigt som vi njuter av en fiskrätt blir hon serverad en vackert upplagd nötfärsburgare från hundmenyn -något helt annat än det torrfoder hon är van vid.
Efter lunchen blir Nikita ytterligare bortskämd, den här gången med en hundmassage utförd av den diplomerade hundmassören Lotta Nässén. Nikita blir ordentligt masserad från huvud till tass, och Lotta förklarar att massage hjälper hunden att komma i både fysisk och psykisk balans. Massagen kan bland annat mjuka upp stela muskler, öka blodcirkulationen och förbättra hundens livskvalitet.
Men det är inte bara Nikita som får njuta av lyxig avkoppling. Nästa punkt på schemat är kaffe med nybakade cupcakes följt av bastu och kallbad på relaxavdelningen. Gourmettänket går som en röd tråd genom gästgivaregården och under höst, vinter och vår utförs här spabehandlingar såsom chokladinpackningar, örtstämpelmassage, jasminfotbad och koffeindetox.
När vi är färdiga på relaxavdelningen byter vi om inför kvällens fyrarätters middag med matchande vinpaket. Det svenska kökets välkomponerade rätter inkluderar bland annat inkokt sparris med rökt potatis, halstrad röding med ramslöksskum och skaldjursmousseline och bakade rabarber med yoghurtglass, lavendelskorpor och isad smultronsoppa.
Efter kaffet blir vi visade ner i gästgivaregårdens berömda vinkällare, där mer än 7 000 flaskor vin från olika årtioenden och platser i världen trängs i hyllorna. Gårdens sommelier Peder berättar om vinernas historia och guidar oss runt i de vindlande källargångarna. Med andakt tittar vi på vinflaskor, värda tiotusentals kronor, som måste förvaras under exakt rätt förhållanden.
Nästa morgon, utsövda efter en natt i svitens bekväma dubbelsäng, avslutar vi vår vistelse med en dignande frukostbuffé innan det är dags att bege sig tillbaka mot Stockholm.
För mer information om c/o Grythyttans Gästgivaregård, besök careofhotels.com/grythyttan.
2011-06-09 14:36:00