Relaxhelg i Bergslagen

improveme.se

c/o Grythyttans Gästgivaregård är en plats för livsnjutare som gärna unnar sig det goda i tillvaron. Gourmetmat, bastuavkoppling, hundmassage och vinguidning är några av de saker vi hinner med under vår weekend.

I Bergslagens djupa skogar ligger Sveriges gourmethuvudstad, Grythyttan. Hit beger vi oss en solig junidag och upplever en helg av välmående för alla sinnen på c/o Grythyttans Gästgivaregård, byggd år 1640.

Vi anländer
vid lunchtid på lördagen och börjar med att checka in i vår svit, som är belägen i Ekmansgården en liten bit nedför vägen från huvudbyggnaden. Som på alla c/o-hotell är hundar välkomna och vår mellanpinscher Nikita, 5 år, får dessutom följa med till lunchmatsalen. Samtidigt som vi njuter av en fiskrätt blir hon serverad en vackert upplagd nötfärsburgare från hundmenyn -något helt annat än det torrfoder hon är van vid.

Efter lunchen blir Nikita ytterligare bortskämd, den här gången med en hundmassage utförd av den diplomerade hundmassören Lotta Nässén. Nikita blir ordentligt masserad från huvud till tass, och Lotta förklarar att massage hjälper hunden att komma i både fysisk och psykisk balans. Massagen kan bland annat mjuka upp stela muskler, öka blodcirkulationen och förbättra hundens livskvalitet.

Men det är inte bara Nikita som får njuta av lyxig avkoppling. Nästa punkt på schemat är kaffe med nybakade cupcakes följt av bastu och kallbad på relaxavdelningen. Gourmettänket går som en röd tråd genom gästgivaregården och under höst, vinter och vår utförs här spabehandlingar såsom chokladinpackningar, örtstämpelmassage, jasminfotbad och koffeindetox.

När vi är färdiga på relaxavdelningen byter vi om inför kvällens fyrarätters middag med matchande vinpaket. Det svenska kökets välkomponerade rätter inkluderar bland annat inkokt sparris med rökt potatis, halstrad röding med ramslöksskum och skaldjursmousseline och bakade rabarber med yoghurtglass, lavendelskorpor och isad smultronsoppa.

Efter kaffet blir vi visade ner i gästgivaregårdens berömda vinkällare, där mer än 7 000 flaskor vin från olika årtioenden och platser i världen trängs i hyllorna. Gårdens sommelier Peder berättar om vinernas historia och guidar oss runt i de vindlande källargångarna. Med andakt tittar vi på vinflaskor, värda tiotusentals kronor, som måste förvaras under exakt rätt förhållanden.

Nästa morgon, utsövda efter en natt i svitens bekväma dubbelsäng, avslutar vi vår vistelse med en dignande frukostbuffé innan det är dags att bege sig tillbaka mot Stockholm.

För mer information om c/o Grythyttans Gästgivaregård, besök careofhotels.com/grythyttan.

Klicka vidare för att se bilder från helgen!

Klicka vidare för att se bilder från helgen!

Vid lunchtid på lördagen anländer vi till c/o Grythyttans Gästgivaregård.

Vid lunchtid på lördagen anländer vi till c/o Grythyttans Gästgivaregård.

Vi börjar med att checka in på Ekmansgården, där vi bor i en av de rymliga sviterna.

Vi börjar med att checka in på Ekmansgården, där vi bor i en av de rymliga sviterna.

Alla rummen på gästgivaregården är personligt inredda och inget är det andra likt.

Alla rummen på gästgivaregården är personligt inredda och inget är det andra likt.

I badrummet finns exklusiva hud- och hårvårdsprodukter från Byredo Parfums.

I badrummet finns exklusiva hud- och hårvårdsprodukter från Byredo Parfums.

Vi börjar med à la carte-lunch i matsalen.

Vi börjar med à la carte-lunch i matsalen.

Hundar är välkomna på alla c/o-hotell och har här en egen hundmeny.

Hundar är välkomna på alla c/o-hotell och har här en egen hundmeny.

Vår femåriga pinschertik Nikita tackar inte nej till sin nötfärsburgare med morötter.

Vår femåriga pinschertik Nikita tackar inte nej till sin nötfärsburgare med morötter.

Efter lunchen ska Nikita bli ännu mer bortskämd, med en massagebehandling utförd av hundmassören Lotta Nässén.

Efter lunchen ska Nikita bli ännu mer bortskämd, med en massagebehandling utförd av hundmassören Lotta Nässén.

Lotta berättar att allt fler har upptäckt hur bra människans bästa vän mår av att få massage.

Lotta berättar att allt fler har upptäckt hur bra människans bästa vän mår av att få massage.

Därefter avnjuter vi gästgivaregårdens eftermiddagskaffe med kakor och cupcakes.

Därefter avnjuter vi gästgivaregårdens eftermiddagskaffe med kakor och cupcakes.

Efter fikastunden är det dags för ett besök på relaxavdelningen.

Efter fikastunden är det dags för ett besök på relaxavdelningen.

Här kan man sippa en svalkande dryck i bastun...

Här kan man sippa en svalkande dryck i bastun…

...och kyla ner sig i kallbadkaret.

…och kyla ner sig i kallbadkaret.

Ombytta inför kvällen beger vi oss sedan till restaurangen.

Ombytta inför kvällen beger vi oss sedan till restaurangen.

Det är nämligen dags för en lyxig fyrarätters gourmetmiddag med tillhörande vinpaket.

Det är nämligen dags för en lyxig fyrarätters gourmetmiddag med tillhörande vinpaket.

Middagen avslutas med dessert i form av rabarber med yoghurtglass.

Middagen avslutas med dessert i form av rabarber med yoghurtglass.

Efter maten är det dags att bege sig ner i vinkällaren för en guidad tur.

Efter maten är det dags att bege sig ner i vinkällaren för en guidad tur.

[email protected]

2011-06-09 14:36:00

Publicerad: 9 juni 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp