Depressionerna har ökat de senaste årtionderna. Nu tror forskarna att det beror på en av våra främsta uppfinningar: det konstgjorda ljuset.
Vi har länge fått höra att mörkret kan göra oss deprimerade under höst- och vintermånaderna. Men en ny studie visar att även ljuset kan göra oss deprimerade, närmare bestämt elektroniskt ljus på kvällarna.
Forskningsstudien från Ohio State University kom fram till att hamstrar som exponerades för svag belysning på kvällarna började visa depressionssymptom efter fyra veckor. De blev mindre aktiva på dagarna och ointresserade av aktiviteter de tidigare gillat att ägna sig åt.
Forskarna menar därför att ökningen av depressioner de senaste 50 åren kan bero på att vi exponeras allt mer för artificiellt ljus. Sedan glödlampan uppfanns har vi vänt på dygnet och detta kan ha stört vår biologi, teoriserar forskningsteamet.
Det kan därför vara värt att testa att minimera tv-tittandet och tiden framför datorn på kvällarna. Försök även att stänga av alla ljuskällor i sovrummet när du går och lägger dig.
2012-07-30 13:10:00