Gay, bi, trans, queer eller bara cool?

Både i och utanför Pride Park på Östermalms IP finns det ett större utbud än någon annan tid under året om man är bög, lesbisk, bi, trans eller queer. Men Stockholm är inte bara en gayvänlig stad under Pride-veckan.

Från Södermalms höjder till Kungsholmens vackraste strandkant är stan kantad av regnbågsflaggande adresser som välkomnar alla, oavsett läggning.

Inte längre handlar det om att segregera och skapa ”gay only-hak” för att separera olika målgrupper. Numera vill krogar, cafén, hotell och butiker vara tydliga med att visa sin öppna inställning. En attityd som till ytan handlar om en axelryckning över en persons sexuella läggning och identitet, men som egentligen visar prov på riktig öppenhet.

text-2-gay

Gaybarer och gayklubbar fortsätter även 2015 att vara ställen för personer med en viss läggning. Inte så att heteromassan inte är välkomna, men gayvärlden har ändå valt att festa på egen hand. Precis som att hiphoparna väljer sina klubbar, eller rockarna förespråkar Rockbaren på Hells Kitchen.

Med det sagt är det inte samma uppdelning när det kommer till stadens alla andra hak och adresser. Gaycaféer må ha en dominerande gaypublik men förr som nu bevisar de vara så mycket mer än poppulära vattenhål för bögar och flator. Detta mycket tack vare ett bra utbud, alert service och en öppen inställning – givetvis tilltalar det då alla storstadsflanörer.

 

Här har vi listat 8 riktigt bra och gayvänliga ställen i huvudstaden:

Mälarpaviljongen, Kungsholmen

Om somrarna är det här lätt en av stans mest populära och läckra adresser, oavsett stil, läggning eller smak. Nu råkar ”Mällis” vara gayflaggat sedan några år tillbaka och få andra ställen lyckas mixa en lika färggrann publik. En solig dag är hamburgertallriken lika poppis som flaskan rosé. Sällan har lattemorsor, pensionärer, yuppies, drugor och andra flamboyanta varelser minglat så friktionsfritt på en och samma yta. Tvärtom, de verkar stortrivas i varandras sällskap.

Mälarpaviljongen
Mälarpaviljongen
Mr. French, Gamla Stan

Precis som vi poängterar ovan behöver inte ett ställe 2015 vara uttalat gay för att för den delen vara gayvänligt. Mr. French är ett sådant exempel som under Pride håller en av de mest omtalade festerna, gästad av legenden Amanda Lepore. Här på Skeppsbron, intill Slottet, har man en oslagbar närhet till vattnet. Brassieriet bjuder på klassiska franska inslag med juste inramning.

 

Side Track, Södermalm

Likt en undangömd gaybar nere på kontinenten eller på Manhattans Lower West Side, är Side Track fortfarande Södermalmsbornas mest klassiska och mörka vattenhål. Queer, läder, fetisch eller bara nyfiken – här hänger man i baren sida vid sida med läderbögar och transor. Inget är för vågat, ingen är ovälkommen!

 

Chokladkoppen, Gamla Stan

I över två årtionden har det här populära fiket på Stortorget fortsatt locka lesbiska moderebeller, unga fjollor och en blandad turistskara. Riktigt eklektiskt blir det och godsakerna på menyn tillhör några av Gamla Stans mest åtråvärda. Varm och glad stämning, alltid!

 

Clarion Hotel Sign, Norrmalm

Från och med i år är man officiell hotellpartner för Stockholm Pride och visst har Clarion gjort sig ett namn på Stockholmskartan som det unga, lekfulla och nytänkande hotellet. Här finns inga oskrivna koder som förespråkar ett visst klientel eller en viss målgrupp. Kedjans fyra hotell i huvudstaden har alla en öppen och varm attityd till mångfald. Clarion Sign är redaktionens favorit, speciellt med tanke på restaurangen som drivs av den kända kocken Marcus Samuelsson. Poolen på taket är också ett hett tips!

 

Spisa hos Helena, Kungsholmen

Fråga nån som bor i detta åtråvärda bostadsområde på nedre Kungsholmen, och svaret blir säkerligen ”juste ställe”. Fråga nån som har koll i Stockholms gaykretsar, och svaret blir troligen detsamma. Lunch och middag är det här ett populärt ställe för en trogen publik.

 

Torget, Gamla Stan

Gaybarer kommer och går men Torget har bevisat i över ett decennium att location och service är A och O. Här i gränslandet mellan Söders höjder och City har man fortsatt att locka en trogen bögpublik. Mat och dryck lyckas tack vare sitt läge också lycka en nyfiken crowd som bara passerar förbi.

 

Bistro by Adam, Östermalm

Härlig och poppig bistro intill Odengatans övre del där barer och restauranger bidrar till ett gemytligt folkmyller. Frukost, lunch eller middag så serverar man sina gäster läckerheter från en italienskinspirerad meny.

text-1-gay

Tips: Fredag 31 juli intar stans homoelit Mr. French på Skeppsbron för en fest med sann dekadens och glamour. Huvudperson för kvällen är amerikanska Amanda Lepore (på bild ovan tillsammans med syskonen och designduon Dean and Dan Caten som grundade märket DSquared). Hon är fotografen David LaChapelles musa och en av världens mest igenkända transpersoner.

Ricki Petrini
Publicerad: 31 juli 2015
Foto: Alamy, All Over Press

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på