”Jag skiter i högerextrema partier”

”Gråskala” är namnet på denna utställning där den svenska regissören i samarbete med stiftelsen EXPO vill ta avstånd från den växande extremhögern.

Vernissaget hölls under torsdagskvällen på Najdron Galleri i Stockholm och utställningen pågår till och med 30 maj. I färgerna vitt, grått och svart visar Johan upp motiv från sitt Instagramkonto.

– De här bilderna var inte tagna för att visas nån annanstans än på Instagram men jag känner mig nöjd med det här urvalet. Utställningen handlar egentligen om Expo och det de står för, mer än någonting annat, säger Johan Renck till improveme.se.

Alla intäkter från utställningen går oavkortat till stiftelsens arbete mot rasism.

– Jag bor ju utomlands och har alltid varit väldigt stolt över det som Sverige står för – vår humana sida. Därför är det konstigt att se de här förändringarna från håll liksom, se hur högerextrema partier får så här mycket röster, berättar Johan Renck.

Som internationellt erkänd regissör har han gjort sig känd via musikvideos för bland annat Madonna och Kylie Minogue. Senaste åren har Johan dock valt att gå mer inpå film och TV. Han är tydlig med att visa att flytten till USA inte har påverkat hans engagemang för hemlandet.

textbild-renck

– Jag skiter i högerextrema partier, jag tycker bara att det är så konstigt vad som hänt med den svenska folksjälen. Tidigare handlade det om medmänsklighet och solidaritet, något vi var världsmästare på, men nu känns det så konstigt och bakåtsträvande, avslutar Johan Renck.

I höst är Johan Renck aktuell i TV-serien ”The Last Panthers” som han regisserat.

Utställningen “Gråskala” visas 29-30 maj på Najdron Galleri på Vanadisvägen 29.

Johan Renck tar ställning mot rasism i ny Instagram-utställning
Publicerad: 29 maj 2015
Foto: Ricki Petrini

Vintersäkra makeupen

Undvik torra läpparna