Karlie Kloss – supermodellen som gett modet ett leende

Minns ni karismatiska Carrie Bradshaw, den chica New York-tjejen som tog en hel TV-serie till tidigare oanade modehöjder? Sedan dess har det saknats en personlighet, en medial figur som gett mode lite humor.

Carrie Bradshaw, spelad av Sarah Jessica Parker, är visserligen en fiktiv person men med tanke på seriens ikonstatus ville plötsligt en hel omvärld kvinnor klä sig som hon, leva som hon – ja, rent ut sagt, ha hela paketet!

karlie-kloss-a

Sen blev det tyst och tomt och den mediala bilden av mode har det senaste årtiondet handlat mycket om talangfulla designers, seriösa modeller och möjligen skådespelande modeller.

karlie-kloss-7

Och så har vi Karlie, den långa, slanka, svanliknande Karlie. Med sina 185 centimetrar har hon vunnit hela modebranschens röster. Få modeller skrider ner en catwalk som hon. Ingen annan gör förvånade hopp-poser på Vogues modesidor som hon. Hennes grace och skönhet har en utomjordisk aura.

karlie-kloss-5

Sen är det där med vikten. Enligt Wiki ska hon väga 52 kg, idag vet vi bättre än att hylla smala kvinnor som har ett BMI som gränsar till sjukligt. Inget snack om att Karlie är lite väl smal.

karlie-kloss-3

Men jag vill lämna viktdebatten åt andra förståsigpåare och här fokusera på uppenbarelsen Karlie. För trots att hon har kontroversiella kroppsmått och oförskämt långa ben, anar man här en sund och glad tjej. En go tjej helt enkelt.

karlie-kloss-4

Kanske är det just det som är skillnaden här. En modell som Karlie skulle kunna få mycket mer skit i en tid där många varumärken distanserar sig allt mer från alltför smala modeller. Men hennes personlighet har bevisat motsatsen.

karlie-kloss-diane-von-furstenberg-instagram

Sedan länge står varumärken och modehus i kö för att få använda sig av Karlie som frontfigur. Nu senast ut är svenska Lindex (se bild nedan).

karlie-kloss-2

Karlie själv tackar sin bakgrund som balettdansös för sin löjligt framgångsrika karriär som modell. Livet på toppen för henne världen runt och hennes leende och sprudlande energi värmer inte bara kläderna hon bär, utan en hel modebransch som ofta präglas av lite småsurig attityd.

karlie-kloss-versace-fall-winter-2015

Karlie på Versaces visning i Milano, höst/vinter-kollektion 2015/2016.

 

 

karlie-kloss-1

Precis som karaktären Carrie i Sex & the City är Karlie en van New York-tjej som älskar att leka med sin lediga klädstil.

Ricki Petrini
Publicerad: 10 september 2015
Foto: All Over Press

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp