Möt svenska Youtubestjärnan Therese Lindgren

För några år sedan var Youtube en sida där man kunde kolla in roliga klipp på katter och hundar, leta upp gamla popvideos, se hur folk ramlade in i bröllopstårtor och knasigt översatta videos där gubbar sjöng på ”svenska”. Ungefär så.

Men det har hänt något. Youtube är fyllt av tutorials, eller instruktionsfilmer. Du kan lära dig allt från att byta olja på bilen till att knyta en slips. Men ett av de största fenomenen är alla skönhetstutorials. Klipp där tjejer(oftast, men även killar gör detta) spelar in sig själva och visar hur de sminkar sig, gör nagelkonst eller fixar håret.

Många bloggare går även helt eller delvis över till att lägga upp sin egen youtubekanal så får folk prenumerera på den, istället för att skriva en traditionell blogg.

En av de allra största på Youtube i Sverige är Therese Lindgren med över 10 miljoner sidvisningar i månaden. I sina videos pratar Therese om skönhetsprodukter, hälsa och sitt engagemang för djurens rättigheter. Hon lägger upp minst en video per dag, även under helgerna.

therese1

Improveme.se fick tillfälle att ställa ett gäng frågor till Therese Lindgren och fick många bra tips och råd för den som själv är sugen på att själv starta en videokanal på Youtube.

När började du lägga upp videos på Youtube?

– Jag publicerade min första video i november 2013, men fick min första prenumerant januari 2014, så min kanal har snart funnits i två år.

Har du haft en ”vanlig” blogg också?

– Ja, jag startade faktiskt min youtube-kanal i samband med att jag startade en blogg om smink. Jag märkte dock att bara ett 20-tal läsare följde bloggen dagligen, medan ett tusental följde mina kanal på youtube, så jag lade ner bloggen redan efter en eller två månader. Det passar mig bättre att filma och prata om smink än att fota och skriva text.

Hur lång tid tog det innan antalet följare (eller prenumeranter som man sager på Youtube) började skjuta i höjden?

– Det har aldrig inträffat något som gjort att min kanal växt över en natt, utan antalet prenumeranter har ökat organiskt i jämn takt sedan jag började.

Kan du inte sminka dig kan Therese lära dig.
Kan du inte sminka dig kan Therese lära dig.

 Har du gjort något speciellt för att få en så populär kanal? Vad tror det att det beror på att så många gillar dig?

– Jag önskar att jag kunde svara att det helt och hållet beror på att jag är en karismatisk person med grymma sminkskills, men sanningen är att jag före Youtube arbetade med att optimera content på nätet. Jag har dessutom en bakgrund inom mediesälj, jag sålde just annonser som visas i samband med videor på internet, och vet därför vilken typ av innehåll som skapar engagemang och vad annonsörer uppfattar som ”brand friendly”. Kunskap kring webben och sälj med en touch karisma skulle jag sammanfatta min framgång med.

 Har du, precis som många bloggare, några haters?

– Det beror på hur man definierar en ”hater”. Det finns självklart personer som inte håller med mig i mina åsikter, personer som är missunnsamma och personer som inte tycker om min personlighet eller mitt sätt, och som ibland kan lämna syrliga kommentarer. Dessa skulle jag dock inte kalla för ”haters”. Sen finns det också människor som lämnar elaka kommentarer, men oftast i syfte att provocera, och dessa tycker jag inte heller går under stämpeln ”hater”, utan de är ju renodlade troll.

 Hur tjänar du pengar på dina videos?

– Ungefär hälften av mina intäkter kommer från annonserna som visas i samband med min video – banners som ligger runt om videon och reklamfilmen som visas innan videon. Den andra halvan av mina intäkter kommer från branded content, alltså när jag gör videos i samarbete med företag. Till exempel kan jag recensera ett varumärkes skönhetsprodukter, eller visa en webbshops kläder.

 Hur får man tag på annonsörer?

– Annonserna som visas i samband med min video (reklamfilmen och annonserna runt kring videon) sköter mitt nätverk. Det finns nämligen olika MCN-nätverk att ansluta sig till som youtuber, vilka sköter hela den biten. Annonsörer att göra branded content med däremot får man jaga. Jag mailar, ringer och bokar möten med företag jag vill arbeta med, och väl på mötet får jag sälja in min kanal och berätta vad ett samarbete med mig kommer att resultera i för deras del. Att arbeta med youtube är på så sätt ett brett yrke – du är både mediesäljare, marknadschef, producent, redigerare, står framför kameran, osv.

therese2

 Vad för slags filmer är roligast att göra tycker du?

– Jag älskar att filma videos som jag vet är efterfrågade, som mina följare väntat länge på. Men jag älskar också att filma oväntade videos, som är innovativa och nytänkande. Jag älskar att filma videos utanför mitt hem, för jag vet att mina tittare gillar att se mig i olika miljöer, men jag gillar också att filma videos hemma vid mitt sminkbord för det är intimt och personligt. Jag kan inte svara på vad som är roligast!

Hur kommer du på idéer till dina filmer?

– Jag inspireras dels av internationella youtubers, men jag får också mycket idéer av mina följare som önskar olika videos.

Du verkar alltid så glad och pigg i dina videos. Får du aldrig lust att göra en ”fuck you all”-snutt när du är på dåligt humör?

­– Hahaha, kanske inte en ”fuck you all”-snutt, men jag och mina följare har en speciell relation. Oftast är vi glada med varandra, men det har hänt i flera videos att jag tillrättavisat delar av min följarskara, och det har hänt vid flera tillfällen att mina följare satt ner foten och tillrättavisat mig. Till exempel stängde jag av mitt kommentarsfält på youtube under en månad och tog ett allvarligt snack med mina följare om vad som är ok och inte bland kommentarerna. En annan gång publicerade jag en video om min syn på djur i bur och djurägare som mina följare inte alls höll med om. Då satte de ner foten och jag fick be om ursäkt. Vi ger och tar både jag och de, så att säga.

Du är stor på svenska, kommer du att börja köra på engelska a la Pewdiepie också?

Jag startade min kanal för att jag saknade bra svenska youtubers, inte i ambition att erövra internet, så jag kommer fortsätta med bra kvalitativa videos på svenska. Bra, internationella youtubers kryllar det av.

Therese pratar gärna om djurens rättigheter.
Therese pratar gärna om djurens rättigheter.

Vad har du för framtidsplaner inom det närmaste? 

Nu i oktober lanserar jag min egen webbshop www.hookedonyou.se. Exakt när lanseringen sker och vad webbshoppen kommer innehålla för produkter är dock inte officiellt. På vår instagram @hookedonyou.se finns dock en drös sneak peeks på våra kommande produkter att spana in för den nyfikne. Vidare tänker jag givetvis fortsätta att publicera personliga och roliga videos på Youtube i samma takt som nu.

Var ser du dig själv om tio år?

I dagsläget känns det spontant inte som om jag kommer ha en aktiv youtube-kanal om 10 år, men min dröm är att jag erövrat min panikångest och sociala fobi som jag lider av sedan 5 år tillbaka och kanske kan hjälpa andra. Att jag kan föreläsa om psykisk ohälsa, coacha, eller vem vet, www.hookedonyou.se kanske är världens största butik på internet?

Har du tips till andra videobloggare hur man ska få många följare och tjäna pengar på sin kanal?

Om du vill bygga en karriär på Youtube, och inte bara ha Youtube som en hobby har jag tre råd:

  1. Jobba hårt. Bara 20 % av min arbetsdag består av filmning och redigering, resterande 80% går åt till att hitta företag att arbeta med, fakturering, möten, planering, förhandlingar och allt runt omkring.
  2. Studera. Lär dig SEO, lär dig varför vissa kanaler och klipp rekommenderas och andra inte, lär dig hela den tekniska biten bakom Youtube, för den har större inverkan än man tror.
  3. Ta betalt. Oavsett om du har 200 visningar på en video eller 200 000 ska du alltid ta betalt när du arbetar med företag. De har pengar, även fast de säger att de inte har det.
Louise Flinck
Publicerad: 2 oktober 2015
Foto: Therese Lindgren, Alamy

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip