Stjärnans hattmakare släpper ny kollektion

Killarna som slog igenom internationellt när Lady Gaga bar en av deras kreationer har nu släppt sin sjunde kollektion headpieces – ”Windy heritage” heter den.

Skaparna bakom dessa headpieces heter Fredrik Karlsson och Matthias Lavesson, eller Headpieces by F & M som de kallar sig. Improveme.se träffade ena halvan av duon för att prata inspiration och budskap.

– Vi har hållit på i fyra år nu och idéer till våra headpieces får vi från alla möjliga håll. Till Windy heritage hämtade vi inspiration från samhället och naturen. Hur vi långsamt tar död på jorden och hur vi måste börja respektera både den och varandra. Vi ville visa mötet mellan den starka människan och en svag vind. Det ska påminna oss om hur vi faktiskt lever i symbios med naturen och om ansvaret vi har både nu och i framtiden, berättar Matthias Lavesson.

Precis som Lady Gagas headpiece med fasanfjädrar, så görs även de övriga konstverken för huvudet helt för hand. Vill man beställa sin egen headpice får man ta kontakt med F & M för en konsultation. Då får man berätta om kläderna man tänkt sig, frisyren och tillfället och utefter det skapas sedan en alldeles speciell ”hatt”.

– Vi vill bryta normer och könsroller. Fredrik Robertsson beställde en svart headpiece från Windy Heritage som han bar på Jean Paul Gaultiers visning i Paris. Så även män bär våra kreationer, berättar Matthias

Fredrik och Matthias kreationer har förutom på modevisningar och utställningar även synts flitigt i både svenska och utländska magasin. Senast var det en japansk tidning som hade vikt flera uppslag åt de svenska killarna och deras konsthantverk.

Framtiden ser ljus ut för dessa grabbar, som när de inte gör fantasifulla och konstnärliga hattar även jobbar som frisörer på sina egna salonger F & M hair.

Se de vackra bilderna tagna av fotograf Magnus Ragnvid i bildspelet ovan.

Louise Flinck
Publicerad: 9 juli 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp