Supermodellernas återkomst i rampljuset

På 90 talet var de störst av alla modeller. Innan dess var man knappt medveten om vad modeller hette och vilka det var som visade kläder och smink på catwalker och tidningsomslag. De här tjejerna ändrade det, och med besked dessutom. I början av 1990-talet var det nog ingen som inte visste vilka Cindy, Naomi, Claudia, Linda och Christy var. För så kända var de att man knappt behövde nämna deras efternamn.

Cindy är alltså Cindy Crawford, Naomis efternamn är Campbell. De andra heter Claudia Schiffer, Linda Evangelista och Christy Turlington. Det fanns ett gäng andra tjejer, bland andra svenska Emma Sjöberg som var nästan lika kända, men inte riktigt.

Helena Christensen, Claudia Schiffer och Cindy Crawford med Karl Lagerfeld.
Christy, Linda och Claudia poserar med Oscar de la Renta

Dessa modeller sågs överallt. På catwalks, i musikvideos, de spelade in låtar, de var med i filmer, man såg dem på tidningsomslag och i reklamkampanjer.

Håret skulle vara STORT och glammigt i början av 90-talet.
Cindy Crawford på catwalken för Dolce & Gabbana.

I Sverige blev vi medvetna om Cindy Crawford i samband med H&M underklädeskampanj. Killar ville ha henne, tjejer ville vara henne. Alternativt önskade att hon skulle försvinna från jordens yta så att pojkvännen slutade glo på dessa affischer…

Så här kunde en klänning från Chanel se ut i 1991 års tappning.
Om Claudia Schiffer var 90-talets Brigitte Bardot kan man väl säga att Gigi Hadid är 2015 års Claudia?

Claudia Schiffer var den blonda fräscha tjejen från Tyskland som sågs precis överallt. Med sitt långa hår, blå ögon och den slående likheten med en ung Brigitte Bardot var hon självskriven som en av De Stora Modellerna.

naomi-smink
Glöm inte skarven där i pannan Naomi…
Het, hetare, Naomi. Hon fick till och med självaste Michael Jackson att verka manlig(nåja) när hon medverkade i videon till låten ”In the closet”.

Naomi Campbell är den brittiska tjejen som alltid varit rebellen bland de i övrigt snälla supermodellerna. Hon bråkade och slogs. Hon var i rätten titt som tätt för olika slags utbrott. Men modevärlden förlät henne gång på gång tack vare de milslånga välsvarvade benen och undersköna ansiktet. Hon var den första svarta modellen att pryda omslaget till franska Vogue.

Rött och blond hår var de färgerna man oftast såg Linda Evangelista i. Men ibland dök hon upp i en helt annan färg och look.

lindae

lindacool
Modevisning för Versace. Självklart ser man bland andra Claudia och Cindy i bakgrunden.
linda-vitt
Från cool rockbrud till Marilyn Monroe-look. Kameleonten strikes again.

Linda Evangelista var kameleonten och den coolaste i gänget. Hon ändrade frisyr och hårfärg mest hela tiden. När hon kom från Kanada till Usa för att göra modellkarriär gick det sådär i början. Men så klippte hon av sitt långa hår och succén var given.  Hon var den som myntade uttrycket ”Vi stiger inte upp för mindre än 10 000 dollar om dagen”.

christy-catwalk
Få kan bära upp en krona av lockar som Christy Turlington.

christy-ungChristy Turlington upptäcktes och började jobba som modell redan när hon var 14 år. Hon har sedan dess varit med på över 500 (en del uppgifter säger 300. Vi slår fast att det är många i vilket fall som helst) tidningsomslag världen över och är en av de mest framgångsrika amerikanska modellerna genom tiderna.

Vad gör modellerna nuförtiden och hur ser de ut?

Så här ser Linda Evangelista ut nuförtiden när hon går på partaj.
Nej det är inte fönsterputs hon gör reklam för. Det är parfym.

Just nu är Linda Evangelista högaktuell i en kampanj för Moschino där hon visar parfymen Fresh. Hon är numera 50 år men snyggare än de flesta tjejer som är hälften så gamla. Så ”hon är snygg för sin ålder” är ett riktigt kasst uttryck. ”Hon är snygg” räcker väl gott?

Så här ser Christy Turlington ut nu. Utan retuschering till nästan oigenkännlighet.
Christy för Maybelline utan den minsta rynka eller ojämnhet i huden.

Christy Turlington, även hon är aktuell i en reklamkampanj. Den för Maybellines mascara Lash Sensational Intense Black. Denna supervackra kvinna är dock retuscherad från att vara den 46 åring hon är till att se ut som hon gjorde då i början av 90 talet. Det är lite synd för hon är fin precis som hon är, med linjer och allt. Christy är precis som flera av de andra tidigare supermodellerna engagerad i olika välgörenhetsprojekt från anti-rökning till Every Mother Counts, och en rad till.

Cindy Crawford som hon ser ut idag. Eller i alla fall när hon går på röda mattan.
cindy-nu
Snygg som få då som nu.

Cindy Crawford är 49 år i år och forfarande rykande het. Hon har nyligen släppt en biografi som heter ”Becoming by Cindy Crawford”. I den blickar hon tillbaks på sin karriär och berättar om lärdomar och erfarenheter. Hon delar med sig av de mest ikoniska bilderna som tagits av henne, plus några tidigare opublicerade foton.

naomi-nu
Naomi ser inte ut att ha åldrats en dag sedan storhetstiden.
Rykande färsk bild från Naomis Instagramkonto.

Naomi Campbell, 45 år, har etablerat sig på parfymmarknaden sedan många år och är nu högaktuell med en ny doft som släpps i dagarna. Den heter Private och är en blommig doft av bland annat rosor och apelsinblommor, med fruktiga inslag av mandarin, nashipäron och mjuk persika.

Inte mycket har ändrats hos denna glada tjej heller.

Claudia Schiffer är 45 år. Det är lite svårt att tro när man ser henne. Claudia har inte setts lika mycket i rampljuset som sina forna kollegor förutom några omslag för magasin i bland annat Chile. Hon har gått från att bära designerkläder på catwalken till att numera själv designa exklusiva cashmir-plagg.

Louise Flinck
Publicerad: 26 januari 2016

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip