Vi besöker Tjeckien – som vinland

Tjeckien är det land man oftast förknippar med öl. Det är också de som dricker mest öl i världen. Men de producerar även en hel del vin på 50 olika druvor, både på kända och lokala druvor.

Vin från Tjeckien börjar dyka upp lite varstans. På Systembolaget hittar du i dag ett 80-tal viner i beställningssortimentet, mestadels från regionen Morava i södra Tjeckien. Regionen gränsar till Österrike i söder, Slovakien i öster och till Polen i norr och producerar mousserande, vita, röda samt roséviner. Mest är de kända för sina vita viner som står för 70 % av de odlade druvorna. Bland de vita vinerna hittar vi mestadels Riesling, Pinot Blanc, Müller Thurgau och Sauvignon. Generellt är det friska vita viner med balanserad fruktkaraktär.

tjeckien_artikel3Lokala namn på druvorna
Oftast har druvorna lokala namn, men för det mesta finns de kända namnen även med på etiketten. Du kan bland annat hitta till exempel följande druvor: Rulandske Bilé – Pinot Blanc, Veltlínske Zelené – Grüner Veltliner, Ryzlink Rýnský-Riesling, Ryzlink Vlasský-Welschriesling, Rulandské Sedé-Pinot Gris, Muskát Moravský-Mährischer Muskat, Rulandské Modré – Pinot Noir, Svatovavrinecké-Saint Laurent med flera.

Welschriesling och Muskat Moravský är i dag de druvor som man kanske mest förknippar med Moravia. En annan druva som man kommer förknippa med Moravia i framtiden är även den lokala druvsorten Pàlava, som är en korsning mellan Müller Thurgau och Gewurztraminer som producerar mycket goda viner med tanke på klimat och geografiska förhållanden.

tjeckien_artikel_2

Moravia, Mähren eller Morava
Moravia, Mähren eller Morava, som det egentligen heter på tjeckiska, har cirka tre miljoner invånare där den största och mest kända staden är Brno (cirka 800 000 invånare).

Regionens viner är ett alternativ till viner från exempelvis Frankrike (Alsace), Österrike eller Tyskland. Från de relativt söta vinerna med hög restsötma har nu Tjeckien tittat mot Rheinhessen i Tyskland och Alsace i Frankrike och fokuserat på bra viner på både Riesling och Welschriesling. Det som är tråkigt är att det ofta är små vingårdar som inte producerar så mycket vin så att de finns tillgängliga på Systembolaget. Med vissa undantagsfall, tack och lov.
Många av de tjeckiska vinerna har dessutom fått priser och medaljer i olika internationella sammanhang.

tjeckien_artikel4

Cykla genom vingårdarna
Något som är vanligt i Tjeckien är att man tar en cykeltur genom regionen och vingårdarna. Då kan man få en bredare blick över det vackra landskapet och få chans att prova olika lokala viner. Personligen skulle jag då rekommendera att bo i den pittoreska byn Mikulov, med sina 7 000 invånare. Välj gärna ett SPA-hotell som till exempel det fyrstjärniga hotellet Hotel Galant som erbjuder både restaurang och SPA-avdelning. Här kan du relaxa i en av bubbelpoolerna, simma i bassängen eller ta en avkopplande behandling till förmånliga priser efter en dag på cykel. Det finns även ett flertal fina golfbanor i området.

tjeckien_artikel_1

Trots att det har producerats vin i Morava sedan romarna har varit i Centraleuropa så får man nog anse Tjeckien vara ett ungt vinland. Efter revolutionen 1989 återgick vingårdarna till sina ursprungliga ägare som har jobbat hårt för att återställa gårdarna efter kommunismens förfall, det är det som börjar ge resultat nu ca 20 år senare.
Så nästa gång du gör en beställning på Systembolaget, testa gärna även ett vin från Tjeckien, och få smak av vad de har att erbjuda.

Den här artikeln är ett samarbete med Vinsider. 

Redaktionen
Publicerad: 12 september 2016
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp