Sluta snarka – med enkla metoder

Lider du av snarkningar? Även din partner kan påverkas. Så här slipper du eländet.

Snarkning är ett större problem än många tror. Om du själv snarkar är du troligtvis den enda i ditt hushåll som får tillräckligt med sömn på natten. Testa följande tips för att bota ditt snarkproblem så bringar du lugn och ro till ditt hem.

Undvik att äta eller dricka sådant som kan göra snarkningen värre. Det kan vara kaffe, fet mat, alkohol eller sömnpiller. De två sistnämnda får dina halsmuskler att slappna av och på så sätt smalna av dina luftvägar, medan fet mat gör likadant genom att trycka ut din diafragma. Drick din sista drink eller kopp kaffe ungefär fyra timmar innan läggdags så är du på säkra sidan.

Vid förkylning kan det hända att din näsa är täppt och då fungerar nässpray utmärkt, men sker det under en längre period bör du testa något annat (då det faktiskt kan vara skadligt med för mycket nässpray). På apoteket finns ett alternativ i form av näsband. Dessa utvidgar näsborrarna så luftvägarna blir större och mer luft kan strömma igenom.

Sover du på ryggen? Köp ett par extra kuddar och lägg dem under huvudet, alternativt att du vänder dig och sover på sidan. När du sover på ryggen är din tunga och ditt gomsegel lutade mot svalget och blockerar därmed luftvägen.

Övervikt kan också orsaka snarkningar då extra vävnad bildas runt halsen som trycker på din övre luftväg. Dessutom stärker du dina muskler vid viktnedgång som minskar risken för att dina halsmuskler slappnar av. Tro det eller ej, men övervikt är faktiskt en ledande orsak till snarkning!

Om inget av ovanstående fungerar är det nog dags att besöka en doktor, då detta kan indikera ett allvarligare problem som exempelvis sömnapné (som ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar).

Redaktionen
Publicerad: 13 september 2017
Foto: Alamy

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige