Fotvård för alla åldrar

Funderar du på att ta en löprunda, promenad eller kanske bara en tripp till affären 50 meter bort? Glöm då inte en viktig sak – dina fötter.

Det menar vi förstås inte bokstavligt, det gäller dock att vårda sina fötter. Här är några tips om hur du vårdar dem för framtiden, oavsett hur gammal du är.

30-årsåldern
Skor
– De flesta kvinnor har plattare fötter än de tror, och de behöver en annan typ av sko, säger Megan Leahy, talesperson för Illinois Podiatric Medical Association.

De med låg båge på fötterna behöver oftast en stabilitetssko, medan de som har hög klarar sig bäst med extra stötdämpning. Ett bra sätt att avgöra vilket fottyp man har är att blöta ner fötterna och lämna ett avtryck på exempelvis badrumsmattan. En plattare fot lämnar efter mer, medan en med högre båge visar mindre fotkontakt längs innerbågen.

Vårtor
Yngre kvinnor har bättre återfuktning och är därför mer mottagliga för vårtor, som trivs i varma och fuktiga miljöer -exempelvis svettiga fötter. En vårtborttagare löser emellertid detta problem.

40-årsåldern
Svamp
Nästan 40 procent av kvinnor över 40 år har nagelsvamp. Det här kan leda till infektioner och smärta om det inte behandlas. Lösningen? Skippa nagellacket ibland och låt naglarna lufta i ungefär tre veckor åt gången, samt bär lite luftigare skor.

Skostorlek
–De flesta kvinnor bär ungefär en storlek för stora skor, säger Leahy.

Med åldern så blir fötterna längre och bredare, så att bära samma storlek som när man gick i gymnasiet är egentligen fel.

50-årsåldern
Hälarna
Hälar som ser ut som en uttorkad öken är varken snyggt eller bra för huden. Det här orsakas delvis av klimakterie-relaterade hormonförändringar och delvis från dåligt sittande skor, exempelvis flipflops som slår mot hälen. Smörj in fötterna innan läggdags och sätt på en strumpa under natten så är problemet snart ett minne blott.

Leder
När man närmar sig 50-årsåldern börjar kroppsdelar att mjukna medan lederna blir stelare. Att försöka röra på sig och vara aktiv, exempelvis med yoga, kan lindra dessa problem.


Text: Redaktion
Publicerad: 1 mars, 2017