Yrkesgruppen med flest psyksjuka

Personer med kreativa yrken vårdas oftare för psykisk sjukdom än andra. Det visar en omfattande studie vid Karolinska institutet. Särskilt starkt är sambandet mellan författarskap och schizofreni.

Studien bekräftar resultat från tidigare forskning som visar att psykisk sjukdom är vanligare bland personer med konstnärliga eller vetenskapliga yrken.

Den särskilt drabbade yrkesgruppen verkar vara författare. Bland dem finns en ökad förekomst av de flesta psykiska sjukdomarna. Författare har också närmare 50 procent ökad risk att begå självmord jämfört med befolkningen i stort.

Över en miljon patienter och deras släktingar ingår i studien, som är publicerad i Journal of Psychiatric Research. Eftersom samtliga har matchats med friska kontrollpersoner involverar studien en stor del av den svenska befolkningen.

Redan i fjol kunde forskarna påvisa att det var vanligare med konstnärer och vetenskapsmän i familjer där bipolär sjukdom eller schizofreni förekom.
Nu har forskarna tagit med många fler psykiatriska diagnoser i sin studie, bland annat depression, ångest, ADHD och anorexi. Dessutom har de inkluderat öppenvårdens patienter. Tidigare ingick endast patienter som varit inlagda på avdelning för sin psykiska sjukdom.

Redaktionen
Publicerad: 27 november 2021
Foto: Alamy

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på