Mat som kan ge stroke

Föredrar du din kyckling med krispigt skinn? Sänk temperaturen nästa gång, om du vill skydda hjärtat.

En studie från University of Illinois visar att matlagning på hög värme, exempelvis det som skapar den krispiga ytan på pajen eller kycklingen, kan öka risken för hjärtsjukdomar.

Undersökningen förbereddes genom att 65 vuxna människor antecknade vad de åt under tio dagar. Forskarna kalkylerade sedan hur många så kallade ”advanced glycation end products” (AEGs), det vill säga överblivninga kemikalier från matlagning på hög temperatur, som varje deltagare konsumerade. Vetenskapsmännen upptäckte att ju högre intag det var, desto större risk fanns det för hjärtproblem.

– Anledningen är att AEGs binds till det dålliga LDL-kolesterolet som finns i blodet, och gör att kolesterolmolekylerna har större risk för att fastna i artärerna. Detta kan leda till att plack bildas, som i sin tur kan orsaka hjärtattacker eller stroke, säger studiens upphovsman Karen Chapman-Novakofski.

Även om detta inte bevisar att krispig mat orsakar hjärtproblem så finns det en koppling. Var därför på säkra sidan och ta ut kycklingen lite tidigare från ugnen nästa gång.

Redaktionen
Publicerad: 12 januari 2021

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip