Bästa knepen mot smärtande nacke

Värk i rygg och nacke är så vanligt att det blivit ett folkhälsoproblem i Sverige. Men det finns enkla metoder att ta till för att slippa smärtan. Vi guidar dig.
Omkring hälften av Sveriges befolkning har någon gång haft problem med ryggen vilket ofta leder till ont i nacken som i sin tur kan leda till huvudvärk och smärta i andra delar av kroppen. Orsaken bakom problemen kan ligga i för mycket stillasittande eller svag muskulatur. Den som väntar med att ta tag i problemet löper större risk för att få större problem med ryggen längre fram.

Ställ dig upp
Steg ett för att undvika eller minska smärtorna är att undvika att sitta ner i den mån det går. Har du ett stillasittande arbete? Försök att resa på dig varje timme och gå ett varv på kontoret för att få igång blodcirkulationen.

Kolla kudden
En annan orsak kan vara att du sover på fel sorts kudde. Det finns mängder av varianter anpassade för om du sover på rygg, mage eller sidan. Se till att du hittar en som passar just dig.

Räta på ryggen
Titta på dig själv i spegeln. Hur står du? Lutar du dig lite framåt med hakan framskjuten bör du öva på att räta på ryggen och dra bak axlarna för att undvika smärta i nacken. Tänk också på att ha kontorsstolen rätt inställd. Fötterna ska nå golvet helt och hållet och vara inställd på en höjd som får dina ögon att hamna i samma läge som bildskärmen på datorn.

Byt ut väskan
En ryggsäck är såklart det optimala för att belasta ryggen så jämnt som möjligt. Väskor med endast en axelrem kan ge problem på både kort och lång sikt, speciellt om de är tungt lastade och används ofta.

Stressa ner
Många upplever extra smärta under tuffa perioder. Varför inte unna dig en avkopplande massage då och då för att räta ut besvärliga knutar och slippa spänningar i nacken.

Redaktionen
Publicerad: 10 juli 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp