Den här veckan ser The Body Shops Instagramkonto inte riktigt ut som vanligt. Melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl har nämligen tagit över kontot där hon i egenskap av goodwillambassadör för FN-förbundet, skriver om Flicka-projektet och sina egna erfarenheter från sitt besök i Etiopien i höstas.
Projektet handlar bland annat om hur man ska få stopp på kvinnlig könsstympning och barn-giftermål. Annas Bergendahls arbete inom FN började redan i skolan när hon gick på en FN-certifierad gymnasieskola. När hon vann Melodifestivalen för fem år sedan blev hon även goodwillambassadör och fick därför möjligheten att åka med ner till Etiopien en vecka i november 2014.
Det hon såg och hörde berättas om berörde henne verkligen. I byn är alla flickor och kvinnor könsstympade och många vet inte hur ett kvinnligt könsorgan egentligen ser ut.
-Vi fick höra om en man och en kvinna som inte hade låtit omskära sin dotter, de kom till läkaren och var helt förtvivlade. De trodde nämligen att dottern var missbildad. Hon hade kvar sina blygdläppar som annars skärs bort och sedan syr man igen hela könet och låter bara ett ytterst litet hål vara kvar för att mensblod och urin ska kunna komma ut. Men eftersom paret inte hade sett en icke-omskuren flicka trodde de alltså att det var något fel på henne, berättar Anna Bergendahl för improveme.se.
Seden med kvinnlig omskärelse är gammal och tros ha funnits redan på faraonernas tid. Det finns inget belägg för denna stympning i några religiösa skrifter, men många tror att det har en koppling.
-Många människor i Afar i Etiopien är analfabeter och därmed analfabeter inför sin egen religion. De kan alltså inte söka information själva som vi i väst tar för givet, berättar Anna.
Att man låter sina barn utsättas för denna kränkande och farliga operation som utförs utan bedövning och med primitiva verktyg är inte för att föräldrarna är elaka, nej det handlar om omtanke. Är man inte omskuren är det helt enkelt svårt att bli gift. Men det finns tecken på förändring.
-Vi fick höra berättelser från en klanledare som genom FN:s personal fått lära sig hur skadligt det är med kvinnlig omskärelse, och hur han bestämt sig för att låta sina flickor slippa denna livslånga pina. Han jobbar nu aktivt för att övertyga sin by om att inte utsätta flickor för detta. Jag tror och hoppas att detta kan vara början på slutet för kvinnornas lidande, säger Anna.
Vi avslutar samtalet med att prata lite om Annas musik och vad hon gjort sedan Mello-vinsten för fem år sedan. Hon berättar att hon, förutom arbetet för FN, har släppt två album och håller på heltid med musiken. En ny singel är på väg ut nu i vår, men den här veckan kan ni alltså följa Anna Bergendahl via Instagram på thebodyshopse.
2015-03-04 13:48:00