Solen både orsakar och skyddar mot cancer

improveme.se

På fredag den 20 mars är det solförmörkelse och runt tio i elva på förmiddagen är den som störst. Vi har tagit en titt på vad denna märkliga stjärna gör för oss jordbor.

Solen är en 4, 6 miljarder år gammal stjärna som består av brinnande gaser. Den kommer så småningom att svälla upp till en röd jätte och sluka alla de närmaste planeterna. Sen kommer den att bli vit och krympa ihop igen innan den slocknar helt. Det kommer dock ske först om cirka 5 miljarder år.

Det är svårt för oss att förstå hur stor solen egentligen är, men om man betänker att den varje sekund blir den ca 4 miljoner ton lättare får man ett hum om hur enorm den faktiskt är. Den rejäla ”bantningen” beror på att dess massa omvandlas till energi och försvinner tillsammans med solstrålarna.

Förutom att solen hjälper till med fotosyntes och skapar vårt livsviktiga syre gör solen en hel del annat för oss. Den sätter till exempel igång processerna i kroppen som skapar d-vitamin.

En brist på denna viktiga vitamin är vanligt hos oss svenskar och kan teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt. Listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.

Eftersom vi har så lite sol under vinterhalvåret gäller det att tanka på sommaren. Att vara ute i stark sol mitt på dagen i cirka 15 minuter utan solskydd ger en tillräcklig dos. Ska man däremot vara ute längre gäller det att smörja in sig. För även om solen ger oss mycket nyttigheter kan den även ge rejäla skador.

Stark solexponering under lång tid ökar risken för maligna och pre-maligna hudtumörer så som malignt melanom, basalcellscancer, skivepitelcancer och aktinisk keratos. Det gör dessutom att huden åldras i förtid -huden blir tjock, slapp och rynkig. Så undvik inte solen men se till att ha vettigt skydd så du inte bränner dig.

På fredag börjar solen täcka månen klockan 9.43 och beräknas vara fullt täckt strax före klockan 11. Om du ska ut och kika så se till att skydda ögonen för att stirra rakt in i solen kan vara direkt skadligt. Men passa på att njuta av skådespelet för sedan dröjer det till år 2039 innan vi får se det igen.

Passa på att beskåda solförmörkelsen på fredag förmiddag. Klockan 9.43 börjar månen skymma solen.

Passa på att beskåda solförmörkelsen på fredag förmiddag. Klockan 9.43 börjar månen skymma solen.

När solförmörkelsen är över, se till att tanka sol så mycket du bara kan för att få så mycket d-vitaminer att de räcker hela året.

När solförmörkelsen är över, se till att tanka sol så mycket du bara kan för att få så mycket d-vitaminer att de räcker hela året.

louise.flinck@improveme.se

2015-03-17 15:48:00

Publicerad: 17 mars 2015

Här är 6 saker du inte visste om sex

Fascinerande fakta som du kanske inte visste