Kvinnor, depression och solvitamin

När solen går i ide under vintern är chansen stor att vi får brist på D-vitaminer. Det visade en studie från Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet. Nu menar forskare att brist på vitamin-D har större följder på kvinnor – nämligen depression.

Diskussionerna kring konsekvenserna av bristen på vitamin-D har varit många på sistone. När 500 friska göteborgare gav blodprover, hade hälften för lite av vitaminet i kroppen, skriver svt.se.

Forskarna på Oregon State University gick steget längre och undersökte följderna av bristen. Upptäckten var att kvinnor som hade för lite vitamin-D, riskerade att hamna i depression, berättar David Kerr som är professor i psykologi på universitetet. Anledningen till att studien fokuserade på kvinnor är att de, enligt tidigare undersökning, drabbas av depression i större omfattning än män, (25 kontra 16 procent.)

Undersökningen pågick i fem veckor där 185 universitetsstudenter i åldrarna 18-25 fick medverka under olika tider på året, skriver sciencedaily.com. Resultaten var att en majoritet av kvinnorna rapporterades ha alltför låga nivåer vitamin-D. En tredjedel av deltagarna hade även depressiva symptom varje vecka under studiens gång.

Kerr berättar att orsakerna till depression är många och varierar från person till person. Om man därför kan hitta små lösningar, såsom att reglera intaget av D-vitamin, är det en viktig framgång.

Forskarna berättar att sambandet mellan depression och brist på vitamin-D kräver mer ingående undersökning och att en uppföljningsstudie redan är på gång.


Text: Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 19 mars, 2015