Apoteket tar magen på allvar

En undersökning gjord på uppdrag av Apoteket visar att mag- och tarmbesvär påverkar mångas vardag negativt. Vanliga exempel på detta är att många uppger att de mår allmänt sämre, blir tröttare och att det påverkar deras sociala situationer.

På apoteket.se finns nu en magbok, magfilmer och ett magtest, verktyg som kan hjälpa alla med problem ett steg närmare en lösning. Magboken är perfekt toaläsning och innehåller högt och lågt kring allt som har med magen och toaletten att göra. På apoteket.se finns också möjlighet att chatta med apotekets rådgivare om magbesvär mellan 8-17 på vardagar fram till 20 november.

Undersökningen, gjord av Novus, visar att mer än hälften av svenskarna mellan 18 till 79 år upplever obalans i magen varje månad. En femtedel av dessa har även någon diagnos ställd av läkare. Totalt anger 8 av 10 svenska att de någon gång känner av obalans i magen.

– Många som upplever problem kan få hjälp, antingen av läkemedel eller med livsstilsförändringar. Undersökningen visar att många lider av sina besvär i onödan. Så många som tre av tio anger att de inte pratar om sina mag- och tarmbesvär med någon, säger Andreas Aly, docent och specialist i medicinsk gastroenterologi.


Text: Redaktionen
Publicerad: 23 oktober, 2016