Dags för sommarens godaste blomma – flädern!

Nu är det hög tid för fläder. Denna buske med sina vita blommor och svarta bär står som bäst i blom just nu. Det saftas till höger och vänster på Instagram och Facebook. Den friska saften man får av fläder är ganska oslagbar en varm sommardag. För att inte tala om fläder i en sval och läskande drink.

Förutom att saften från fläderblommorna smakar ljuvligt gör de även gott på insidan. Blommor från fläder ökar det naturliga motståndet och är svettdrivande vilket gör dem idealiska vid förkylningar, influensa och feber liksom vid allergiproblem och slemhinneinflammationer.

Det är bara blommorna och bären på fläderbusken som går att använda, bladen och barken på busken är giftiga. Förutom saft så kan man även använda både färska eller torkade blommor till dricka, te, chutney, likör, vin eller som krydda i kräm och sylt.

fladerbuske

När fläderblommorna vissnat är det dags för bären. Fläderns bär är små, svarta och nyttiga. Fläderbär (Sambucus Nigra) har använts i flera hundra år mot förkylning och influensa (precis som blommorna) och är även effektiva vid luftvägsproblem. Orsaken tros vara att det blir svårare för influensaviruset att tränga igenom cellernas väggar. Bären innehåller rikligt av flera antioxiderande flavonoidföreningar. De är dessutom rika på betakarotener och C-vitamin vilka ger många hälsofördelar för kroppen.

Några tips på vad du kan använda fläder till:

  • Fläderblomssaft
  • Fläderblombalsamvinäger
  • Fläderbärssaft
  • Fläderbärs te
  • Kapris på fläderbär
Louise Flinck
Publicerad: 14 juli 2015

Slipp torr hy i vinter

Så håller du huden len och fräsch