Har du koll på ditt semesterdrickande?

Om man frågar folk vad som är sommar för dig? så är det många som svarar grill, bad, rosé och öl. Och det är ju härligt. Ett glas kallt rosévin en ljummen sommarkväll är ganska oslagbart. Men det gäller att ha koll på sitt drickande så man inte faller i semesteralkoholist-fällan.

Har man en bag in box i kylen är det lätt att gå och ta sig ett glas vin då och då. Men ju oftare man tar den där vinslurken desto mer höjer du din alkoholtolerans och en del kan få problem med drickandet även sedan semestern tagit slut.

Vill du hålla koll på vikten i sommar ska du inte bara tänka på det här med glass, kakor, bea till grillat och annat vi tuggar i oss. Nej de flytande kalorierna sätter sig också kring midjan. Visste du att en öl innehåller lika många kalorier som ett wienerbröd? Här kommer en liten lista på hur många kalorier olika alkoholdrycker innehåller:

10 cl starköl 5,6 % – 47 kcal
10 cl vitt, torrt vin 12 % – 67 kcal
10 cl rött vin 12 % – 72 kcal
10 cl whisky 40 % – 222 kcal

Förutom kalorierna man får in sig, gäller det också att tänka på morgondagen. Har man något speciellt inplanerat tidigt på förmiddagen? Att köra rattfull är helt oförsvarbart. Testar har visat att reaktionsförmågan är cirka 20 procent sämre dagen efter, även om alkoholen gått ur och man inte känner sig bakis.

Vi förbränner olika mycket beroende på om det är en man eller kvinna och på hur mycket man väger. Generellt förbränner tyngre kroppar alkoholen snabbare än lättare. Män kan dessutom bryta ned alkohol redan i magsäcken vilket inte kvinnor kan. Att dricka starkt kaffe eller ta en promenad kanske kan kännas bra, men det hjälper inte nedbrytningen av alkohol, det är bara en myt.

Kroppen förbränner i genomsnitt mellan 1,5 och 2 centiliter 40-procentig alkohol i timmen, men de individuella skillnaderna är stora. Det motsvarar ungefär:

En flaska mellanöl (33 cl): 2 timmar.

En flaska starköl (33 cl): 3 timmar.

Ett glas vin (15 cl): 2,5 timmar.

En flaska vin (75 cl): 14 timmar.

En snaps (4 cl): 2,5 timmar.

En halv flaska sprit (35 cl): 23 timmar

Källa: Systembolaget

Så njut av sommarens goda, men som allt – gör det med måtta. Är du orolig över din alkoholkonsumtion kan du gå in på systembolaget.se och göra ett test.

Louise Flinck
Publicerad: 9 juli 2015

Historien om plastikkirurgin

Skönhetsingreppen genom tiderna