Högklackade skor kan vara skadliga för hälsan

Det finns inget som klär upp en outfit lika väl som ett par hederliga klackar. Men ny forskning tyder på att för mycket användande kan ha negativa konsekvenser på hälsan, skriver sciencedaily.com.

En studie sammanställd av University of Alabama visar att det var hela 123 355 fall högklacks-relaterade skador registrerade på akuten i USA mellan 2002-2012.

Statistiken samlades från Consumer Product Safety Comission’s National Electronic Injury Surveillance System, som kartlägger skador från specifika sjukhus för att sedan föra nationellt spridda studier. De flesta skadorna drabbade ankeln och det var då fråga om stukningar eller påfrestningar på kvinnor i åldrarna 20-29.

American Osteopatchic Association, en organisation som främjar folkhälsa och uppmuntrar vetenskaplig forskning inom osteopati, menar däremot att det finns allvarligare skador som orsakas av klackar. I värsta fall kan det handla om inåtväxande tånaglar, skadade senor, nervskador, artros i knä och ländryggssmärta.

En annan intressant iakttagelse var att även om pumpsen kanske är mest förknippade med sena nätter på krogen, visade studien att de flesta skadorna faktiskt skedde i hemmet.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 15 juni 2015
Foto: Alamy

Unna dig en härlig egostund

Skäm bort dig själv hemma