Kändisars uttalanden i media räddar liv

Ibland kan folk tycka att ”åh nu gråter den där kändisen ut i pressen om sin hälsa”, samtidigt som de fnyser åt det som om det vore ett pr-jippo. Men faktum är att dessa kändisar på sikt kan rädda liv. Om ett uttalande kan få kvinnor att undersöka sig så anser vi att det är värt varenda minut kändisarna får i rampljuset när de delar med sig av sina historier

2013 gick Angelina Jolie ut i media och berättade att risken för att hon skulle drabbas av bröst- eller äggstockscancer var överhängande då det ligger i hennes gener. Just den sortens gen hon bär på innebär 87 procents chans att drabbas av bröstcancer. En sjukdom som både hennes mamma, mormor och moster gick bort i. Hon bestämde sig därför för att operera bort båda brösten i förebyggande syfte.

Forskare har undersökt hur gensvaret var efter Jolies öppenhet om sin dubbla masektomi. I USA var det hundratals fler som gick iväg till doktorn för att undersöka sina bröst efter Jolies avslöjande. Man upptäckte även att de som var mest benägna att undersöka sig var de som identifierade sig med Angelina Jolie. Av okänd anledning var det fler icke-vita än vita kvinnor som identifierade sig med henne. Kvinnor som kände att de var lika henne, eller kände en slags vänskap med superskådisen.

Förutom Angelina Jolie har en rad andra kändisar berättat i media om sin bröstcancer. Som Christina Appelgate, Sheryl Crow, Anastacia, Kylie Minogue, Cynthia Nixon och Wanda Sykes.

Även i Sverige har kända kvinnor varit öppna med sin sjukdom. Några fall är Christine Meltzer, Regina Lund, Nanne Grönvall och prinsessan Christina. Förhoppningsvis har även de fått iväg sina medsystrar till mammografin.

Så överlag är det en bra sak att kända kvinnor och män berättar öppet om sina sjukdomar, dock är det inte alla som engagerar och berör så mycket att det gör någon markant skillnad. Vad detta beror på fortsätter forskarna på North Carolina State University att undersöka.

Förhoppningsvis kan detta vara till gagn i framtiden när till exempel olika hjälp- och välgörenhetsorganisationer väljer sina talespersoner.

Louise Flinck
Publicerad: 21 juli 2015

Slipp torr hy i vinter

Så håller du huden len och fräsch