Köp rosa i oktober för bröstens skull

Under oktober färgas Sverige rosa, så som det gjorts sedan 2003. Syftet med kampanjen är att finansiera forskning, sprida kunskap om cancerprevention och bröstcancer, samt bedriva påverkansarbete.

Även om den rosa månaden brukar börja i oktober så kan man redan nu köpa årets Rosa band och olika rosa produkter på Ica, Lindex, XL-bygg och Apoteket.

”Varje dag får 20 kvinnor i Sverige bröstcancer. På vårt rosa band ryms ungefär lika många stora cirklar med en liten cirkel mitt i. Ett enkelt mönster och en påminnelse om varför vi måste bekämpa denna sjukdom” – Claesson Koivisto Rune, årets formgivare av bandet.

Elsa Billgren har gjort en liten installation av en del av de rosa prylarna.
Elsa Billgren har gjort en liten installation med en del av de rosa prylarna.

Tack vare alla bidrag till forskningen genom åren har man kunnat genomföra följande åtgärder:

♥ Införandet av antiöstrogenbehandling vid bröstcancer som är östrogenberoende.

♥ Behandlingar med en kombination av olika typer av cytostatika, vilket ökar överlevnaden.

♥ Upptäckter att bröstbevarande kirurgi kombinerat med strålning har lika bra effekt för överlevnaden som att ta bort hela bröstet. Upptäckten att långt bruk av hormonpreparat vid klimakteriet ökar risken för vissa typer av bröstcancer.

♥ Att man kan utreda orsaken till cirka hälften av all ärftlig bröstcancer.

♥ Att läkemedlet Herceptin införts för behandling av en speciell form av bröstcancer och att det minskar risken för återfall.

♥ Upptäckter att det, på molekylär nivå, finns flera olika typer av bröstcancer vilket ökat kunskapen om sjukdomens komplexitet.

♥  Införandet av allmän mammografiscreening för tidig upptäckt av bröstcancer.

♥  Känsligare och mer skonsamma undersökningar av lymfkörtlarna i armhålan.

Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar. De vanligaste cancerformerna i Sverige är: prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer. Även om var nionde svensk kvinna drabbas av bröstcancer är prognosen godare nu än någonsin. De senaste decennierna har chansen att bli botad ökat upp till procent. Det vill säga 8 av 10 överlever.

En av faktorerna som lett till ökad överlevnad är att vi får chansen att gå och röntga brösten. Alla kvinnor över 40 erbjuds mammografiundersökning vilket gör att man förhoppningsvis kan upptäcka cancern på ett tidigt stadium och därmed sätta in behandling så fort som möjligt.

Man vet inte varför en del drabbas av cancer och andra inte. Men just vid bröstcancer är den genetiska faktorn betydande. Har man nära släkningar som drabbats har man själv ökad risk. Därför är det extra viktigt att gå på mammografiscreening. Det man kan göra för att i största möjliga mån undvika cancer är att ha en aktiv och sund livsstil. Det är känt att alkohol, tobak och övervikt bidrar till risk för att utveckla cancer.

rosabandflera

Bröstcancerkampanjen funnits i tretton år nu och för tio år sedan tog man hjälp av kända designers för att utveckla dessa rosa band. Här kan ni se en lista över vilka som varit med och tagit fram banden som säljs till förmån för bröstcancerfoskning:

2015 Claesson Koivisto Rune

2014 Camilla Thulin

2013 Elsa & Helene Billgren

2012 Söderlind Tjäder Wallenstam (House of Dagmar)

2011 Per Holknekt & Lena Philipsson

2010 Liselott Watkins

2009 Gert Wingårdh

2008 Ingegerd Råman

2007 Lars Wallin

2006 Carin Rodebjer

Förutom det rosa bandet kan man även köpa produkter där viss del av försäljningen går till kampanjen.

rosaprodukterFör mer information kring hur du kan hjälpa till att stötta Rosa bandet gå in på www.cancerfonden.se

Källa: Canderfonden

Louise Flinck
Publicerad: 23 september 2015

Historien om plastikkirurgin

Skönhetsingreppen genom tiderna