Överätare se hit

I snitt äter vi 500 kalorier för mycket per dag.
Det göra oss slöa, feta och sjuka.
Så här begränsar du dig.

Mät maten
Om du vill veta exakt hur mycket du äter måste du ta fram vågen. Häll upp en för dig vanlig portion flingor och väg den. Jämför med portionsstorleken som står på flingpaketet. Förmodligen är ”din” portion större. Försök ösa på med mindre flingor nästa gång du äter. Gör samma sak med andra livsmedel. Du måste få i dig tillräckligt med kalorier för att orka en hel dag, varken mer eller mindre.

Använd mindre tallrikar
En vanlig tallrik var 10 tum i diameter för 30 år sedan, nu är många tallrikar 12 tum i stället. Skaffa mindre porslin som inte rymmer för stora portioner.

Måtta med handen

Du kan inte gå omkring med decilitermått och en köksvåg jämt. Uppskatta storleken på portionen du får på restaurang med hjälp av händerna.
En kvinnas knytnäve motsvarar ungefär 2,5 deciliter frukt eller grönsaker. En handflata är lika mycket som 90 gram kött, fisk eller kyckling. En tennisboll är en kula glass, potatis, pasta eller ris. En CD-skiva är en portion pannkaka eller våffla. Fyra tärningar motsvarar 30 gram ost. Ja, det finns många knep du kan använda dig av.

Ta med matlåda

Gör i ordning en matlåda på kvällen efter att du ätit middag. Då är du mätt och packar bara ner så mycket mat som du behöver. Du sparar en massa pengar på köpet genom att inte äta ute.

Källa: Glamour

Bildspel: Överätare se hit

Bildspel: Överätare se hit

[email protected]

2008-07-22 14:14:00

Publicerad: 22 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp