”Reinfeldt är rolig”

Mats Bergwall började som statsminister Reinfeldts personlige kock och tränare. Genom nyttiga matlådor och sms som påminde om när det var dags att äta gick Fredrik Reinfeldt ner 14 kilo inför valet 2006.
Nu expanderar Mats Bergwalls geniala koncept med ”Svarta Lådan”.

Hur föddes idén med Svarta Lådan?
-Jag har jobbat 10 år som kock och nu som kostrådgivare och personlig tränare. Med det i baggaget så har jag alltid velat se möjligheter på hur man kan få folk i form och att formen håller. Detta fick jag chans till 2006, då jag tränade Filippa Reinfeldt och Fredrik plötsligt ringer och frågar om jag kan ta hand om hans kost och träning inför valet. Kort därefter körde jag igång med ”Svarta Lådan”. Min mamma, som också är kock lagade och komponerade dagens maträtter tillsammans med mig, packade detta i en kylväska och körde hem den till honom. Idag skickas det ut mellan 200-250 svarta lådor i veckan.

Hur var det att träna statsminister Fredrik Reinfelt?
-Han är inte så olika oss vanliga dödliga. En väldigt rolig kille som kör stenhårt och inte alls är rädd för att ta i. Fredrik är otroligt beslutsam och har han bestämt sig för något så gör han det fullt ut. Detta är en väldigt bra inställning när det gäller att förbättra sin hälsa. Enligt honom själv gick han ner 14 kilo och på träningarna blev han mycket starkare och fick bättre kondition.

Hur fungerar Svarta Lådan- konceptet?
-Först och främst får du träffa en Kostrådgivare/Nutritionist/Dietist som tillsammans med dig går igenom ditt liv och framförallt dina mål. Efter ert möte skapas en individanpassad Svarta Låda med dina mål mat i. Den skickas hem eller till kontoret och du får SMS när du borde äta dessa rätter. Du har också tillgång till en kostrådgivare under hela den perioden som du ha Svarta Lådan som kan hjälpa dig på vägen.

#IMG2-R#Vad kostar det?
-Från 199 kronor /dag

Vad serveras i de svarta kylväskorna?
-Vi har olika teman; medelhavsrätter, svenskt, franskt och asiatisk mat. Vi varierar så mycket som möjligt mellan kött, fisk och vegetarisk mat. Våra mellanmål är som oftast små lagade rätter.

Vilka är det som köper Svarta lådan?
-Idag kan så gott som alla köpa Svarta Lådan i och med vårt breda utbud av olika varianter och service. I vår butik kan du köpa en rätt från 59 kronor, du kan även beställa Svarta Lådan Basic Junior för 199 kronor (lunch och två mellanmål hemlevererat) eller något annat alternativ som passar dig. Jag har även bestämt mig för att jag ska visa Sverige att det går att göra bra mat till skolor för den pengen som ges. Vi har därför tagit oss an tre skolor, Futuraskolan Lidingö, Futuraskolan City och Futuraskolan Sollentuna där vi lagar och serverar Svarta Lådans mat.

Hur man kommer igång nu efter sommaren?
-Strukturera upp ditt liv efter ditt mål och se till att alla tre bitar som behövs för att nå dem finns med; träning, sömn och mat. Anpassa träningen och kosten efter ditt mål och se till att du utövar den träning som du tycker är kul. Kom ihåg, all träning som görs är bra träning.

Och om man är helt otränad och vill ändra livsstil, hur går man tillväga?
-Börja smått i både träning och kost så att resultaten består. Små förändringar kommer i längden att göra stora skillnader. När du känner att du kan öka träningen och äta ännu bättre så gör du det. Kom ihåg att snabba lösningar är lika snabba uppåt som neråt och man hamnar snabbt på plus minus noll igen.

Vad innebär det egentligen att äta rätt?
-”Rätt mängd mat vid rätt tid”. Jag anser att om man ska ha ett normalt kul liv så ska man i princip kunna äta allt, det man anser är dåligt för sin hälsa borde man äta mindre av och tvärtom. Hoppa över transfetter som finns i till exempel bakverk och friterat, mindre bra fetter (mättade fetter) och socker så gott det går. Ät sedan mer mat när kroppen behöver det såsom på morgonen eller efter ett träningspass och mindre mat när du ska gå och lägga dig.

Namn: Mats Bergwall
Ålder: 29
Bor: Kungsholmen
Aktuell med: Svarta Lådan, individanpassad kost och träning

Mer information: www.svartaladan.se

Bildspel: ”Reinfeldt är rolig”

Bildspel: ”Reinfeldt är rolig”

Mats Bergwall

Mats Bergwall

elina.hasslund@improveme.se

2008-09-30 09:07:00

Publicerad: 30 september 2008

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige