Anna Rüberg är platschef på SATS i Stockholm och även aktiv som personlig tränare och gruppträningsinstruktör. Dessutom är hon expert på beteendeförändringar inom kost och fysisk aktivitet. Nu svarar hon på läsarnas frågor.
Jag undrar vad för slags utbildning det krävs för att bli personlig tränare, eller till en början att bara få jobba på SATS?
Svar: Personlig tränare kan du bli genom flera olika utbildningar. Det jag kan rekommendera är SAFE, PT School och The Academy. Oftast måste du läsa en grundutbildning och därefter en påbyggnadsutbildning. För att söka till exempelvis SATS kan du gå in på deras hemsida och lägga upp ditt CV. Det finns ju olika tjänster inom ett träningscenter, exempelvis receptionist, gruppträningsinstruktör eller annat.
Jag har aldrig tränat men vill ha en slank kropp. Är normalviktig. Hur formar jag kroppen?
Svar: Börja med att träna på ett träningscenter där du kan få tips av en instruktör som kan hjälpa dig med att hitta det som passar dig. Styrketräningen är det som kommer hjälpa dig att forma på kroppen.
Hur många timmar i veckan bör man träna kondition om man haft ett längre uppehåll, eller inte tränat alls innan?
Svar: Har du aldrig tränat så är ju en gång bättre än ingen. Men för att få ut någon effekt och för att kunna se ett resultat så rekommenderar jag dig att starta med 2 ggr/v och låta varje tillfälle vara ca 20-30 min.
Bör man äta frukost innan man tränar på morgonen, eller är det bättre att göra det efter träningen?
Svar: Jag brukar rekommendera att om du skall styrketräna eller köra ett hårt konditionspass bör du äta något innan men också fylla på med ett mellanmål efter. Är det träning såsom powerwalk kan det utföras på fastande mage, men viktigt då att få i dig frukost efter.
Finns det någon speciell tid under dagen då det är bäst att träna?
Svar: Nej, finns ingen tid som är bättre än någon annan. Bäst är att det blir av.
Är det lika bra att träna med maskiner som att träna med sin egen kroppsvikt?
Svar: Bäst är en blandning av övningar som är både med vikter, maskiner och egen kroppsvikt. Det som är viktigt är att utmana kroppen och ibland kan egna kroppsvikten inte vara utmaning nog för att få resultat. Detta beror givetvis på typ av övning du gör.
Skall man göra många repetitioner med lite lättare vikt eller lite färre med tyngre vikt?
Svar: Jag brukar prata om periodisering av sin träning. Kroppen är så fenomenal att den vänjer sig efter ett tag. Så ett bra tips är att du kör vissa perioder med lättare vikter och vissa perioder med tyngre.
Ofta när jag gör situps så får jag ont i ryggen och nacken, vad gör jag för fel?
Svar: Ont i ryggen, det vanligaste problemet är att man är svag i buken, deffa de djupa magmusklerna. För att aktivera dessa ligg på rygg, fötterna i golvet och pekfingrar innanför höftbenen. Spänn och lyft upp bäckenbotten, tänk att du ska stoppa kisstrålen och sen ljuda bokstaven S. Nu skall du känna en spänning under dina fingrar. Håll denna lilla spänning hela vägen. För att undvika att få ont i nacken låt händerna vara vid öronen och ej i nacken. Lätt att man drar i huvudet annars och med ont i nacken som resultat.
Hur motiverar man sig till träning på bästa sätt?
Svar: Hitta en träningsform du gillar, träna med en kompis, ta hjälp av någon som kan när det känns trist och få nya idéer.
Kan detta verkligen funka? eller anser du att man kastar bort sina pengar!? låter så bra att man blir skeptiskt (http://www.pause.se/2009/02/09/fa-battre-fart-pa-forbranningen-med-bollar-under-dojorna/ )
Svar: Jag har inte testat dessa men hört talas om dem. De utmanar ju dig att aktivera fler muskler för att kompensera bollarna, så helt omöjligt är det inte att du kommer att förbränna mer. Jag vågar däremot inte säga att förbränningen ökar med 28%.
2009-03-24 08:23:00