Ät för framtiden

Så ska du äta idag för att må bra när du blir äldre.

Är du mellan 20 och 30 lever du antagligen ett hektiskt liv, vilket ofta leder till att kosten blir lidande. Snabbmat, halvfabrikat och snacks istället för ordentliga måltider är ett vanligt resultat.

Samtidigt är det under detta decennium du når dina högsta nivåer
av muskelbyggande hormoner och det är också nu ditt skelett byggs färdigt. Det är alltså nu du ska lägga grunderna för den kropp som ska räcka livet ut. Med rätt kost ger du dig själv de bästa förutsättningarna för ett friskt liv.

Ät så här:
* För att undvika problem med lederna när du blir äldre, se till att få i dig mycket fiskolja nu. Försök att få i dig tre portioner kallvattenfisk som lax, makrill och tonfisk varje vecka.

* Om du vill slippa hjärt- och kärlproblem i framtiden, försök att inkludera kalium i din kost. Det får du i dig genom att äta bland annat bönor, banan och russin. Skippa saltet, håll vikten och rör på regelbundet så ökar du dina chanser till ett friskt hjärta ännu mer.

* För att försäkra dig om ett hälsosamt sexliv, se till att få i dig riktigt med nötter. Helst ska du äta två nävar valnötter, jordnötter eller mandlar varje dag. Det höjer din nivå av testosteron och motverkar låg sexlust.

* Med åldern sjunker ofta ämnesomsättningen, men med rätt typ av kost kan du maximera din förbränning. Satsa på mycket protein och så lite socker som möjligt. Frukt och grönt är också att rekommendera.

Redaktionen
Publicerad: 2 juni 2016
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp